Overheid staat borg voor boereninnovatie

Banken kunnen vanaf 1 januari 2017 borgstelling krijgen voor leningen die ze verstrekken aan boeren en tuinders voor vernieuwende investeringen in duurzaamheid. De aanpassing van de Regeling nationale EZ-subsidies is gepubliceerd in de Staatscourant.

Toenmalig staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) kondigde drie jaar geleden al een garantieregeling aan voor marktintroductie van innovaties in de agrarische sector. Dieis nu gerealiseerd door haar opvolger Martijn van Dam. Over twee maanden wordt de regeling van kracht.

Banken kunnen van de overheid een borgstelling van maximaal 2,5 miljoen euro krijgen bij de financiering van een innovatie in product, productieproces of concept op een land- of tuinbouwbedrijf. Een belangrijk criterium is daarbij dat moet gaan om vernieuwende en duurzame innovaties die bijdragen aan het onderscheidend positioneren in de markt.

De regeling maakt het voor de ondernemer makkelijker om een lening af te sluiten. Voorwaarde is wel dat het om vernieuwende investeringen gaat. Wanneer voor een bepaalde vernieuwing vijf keer een borgstelling is verleend, vervalt de mogelijkheid voor anderen om er ook gebruik van te maken. Daarna kunnen dergelijke investeringen wel een 'regulier' landbouwborgstellingkrediet aanvragen.

RVO beslist

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) beslist of een investering in aanmerking komt voor de zogenoemde borgstelling-plus. Dat gebeurt op basis van het door de bank bij RVO ingediende investeringsplan. De overheid stelt per bank jaarlijks een maximumbedrag vast waarvoor borgstellingen voor landbouwinnovaties worden verleend.

LTO Nederland is tevreden met de uitbreiding van de borgstellingsregeling. Boeren en tuinders hebben hierdoor een grotere kans dat ze de financiering rondkrijgen van de vaak risicovolle investering voor een vernieuwende techniek of toepassing.

Regelingen samengevoegd

Tegelijk met de invoering van de innovatieregeling wordt de huidige Garantstelling Landbouw samengevoegd met de Borgstelling MKB-kredieten. De gecombineerde regeling krijgt de naam Borgstellingskrediet MKB-landbouw.

De reguliere borgstelling zal gelden voor een lening van maximaal 1,2 miljoen euro. Dat is tweemaal zoveel als tot nu toe. De ondergrens van minimaal 50.000 euro vervalt.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer