Stenen tussen bieten kosten Suiker Unie veel geld

Afgelopen weken zijn er beduidend meer partijen met stenen tussen de bieten geleverd dan normaal, meldt Suiker Unie. Eén vracht met veel stenen kan een productieverlies geven van meer dan 50.000 euro.

Stenen+tussen+bieten+kosten+Suiker+Unie+veel+geld
© Koos van der Spek

Veelal gaat het om stenen die meegeladen zijn vanaf ligplaatsen waar blijkbaar los puin ligt. Het betreft betonblokken, klinkers, bakstenen en dergelijke.

Suiker Unie vindt dit een zeer slechte zaak. 'Dit hoort absoluut niet tussen de bieten en geeft veel schade, zowel aan de apparatuur in de fabriek alsook het productieverlies.'

Opgeruimde ligplaats

De Suiker Unie wijst er op dat de teler moet zorgen voor een ligplaats waar zonder schade en opladen van bietenvreemde materialen kan worden geladen. De machinisten van de oplaadmachines letten hier op. Zeker bij verlading in het donker kunnen ze niet alles waarnemen.

Suiker Unie doet in dringende oproep aan telers om te zorgen voor een opgeruimde ligplaats en om niet meer bieten te storten dan waarvoor ruimte is op de ligplaats. 'Indien de ligplaats en/of bietenhoop niet in orde is, worden bietenhopen of delen ervan niet geladen.'

Kwaliteit bieten goed

De bietenkwaliteit ontwikkelt zich goed. Het suikergehalte blijft boven 17 procent. De tarra neemt weliswaar enigszins toe, maar dat is niet te vermijden nu het op veel plaatsen heeft geregend.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer