PvdA wil dierrechten om veestapel in toom te houden

De overheid moet de omvang van de Nederlandse veestapel blijvend onder controle houden met behulp van een systeem van dierrechten. Daarvoor pleit de Partij van de Arbeid in het concept-verkiezingsprogramma. Het programma is maandag gepresenteerd.

De PvdA wil zodanige eisen stellen aan de omvang van de veestapel dat 'de volksgezondheid is gegarandeerd, geen overlast ontstaat en dat duurzaamheid en dierenwelzijn worden gediend.' Daar hoort een verbod bij op de bouw van megastallen en bevoegdheden voor provincies om extra eisen te stellen aan veehouderijbedrijven in het kader van volksgezondheid en milieu.

Antibiotica mogen veehouders alleen nog inzetten in uitzonderingsgevallen en op individueel niveau, aldus het verkiezingsprogramma. Het pleit voor verder onderzoek naar de gevolgen van de Q-koortsepidemie. De overheid zou samen met de veehouderijsector een schadefonds moeten instellen voor alle getroffenen.

Stoppen met soja-import

De PvdA is voorstander van een omslag naar meer veevoer uit de eigen akker- en tuinbouwrestproducten. 'Zodat we op termijn kunnen stoppen met de import van de dure en niet-duurzame soja.'

Het verkiezingsprogramma geeft ook een voorzet voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid vanaf 2020. Daarin moet volgens de PvdA de directe inkomenssteun worden vervangen door subsidies die zijn gekoppeld aan het realiseren van maatschappelijke opgaven als duurzaamheid, natuurbehoud, gezondheid en dierenwelzijn.

Leg Oostvaarderswold aan

Als het aan de scociaal-democraten ligt wordt er de komende jaren meer natuur aangelegd in Nederland. Het concept-programma stelt dat het Oostvaarderswold in Flevoland alsnog moet worden gerealiseerd. Boeren krijgen een belangrijke rol in het creëren van natuur als onderdeel van de transitie naar een meer duurzame landbouw.

Andere punten waarvoor de PvdA pleit zijn onder meer een verbod op het gebruik van neonicotinoïden, een maatschappelijk debat over nuttig gentech voedsel, een verplichting voor veehouders om het dierenwelzijn te monitoren en strengere eisen aan de brandveiligheid van bestaande stallen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer