'Met slachtpremie fosfaatoverschot verminderen'

Met een slachtpremie van bijvoorbeeld 500 euro per melkproducerende koe kunnen 92.000 melkkoeien uit productie worden genomen. Daarmee kan Nederland het fosfaatoverschot fors verminderen.

Dat staat in het Vee-reductieplan van Dutch Dairymen Board (DDB) om te voldoen aan huidige derogatieverplichtingen. Het plan is een alternatief voor de invoering van fosfaatrechten, waarvan de invoering door de Europese Commissie is afgekeurd.

Uitgaande van een melkproductie van 5.000 kilo per melkkoe kan Nederland zo tevens 460 miljoen kilo melk uit de markt nemen. DDB gaat ervan uit dat waarschijnlijk het 'ondereind' van de melkkoeien voor slachtpremie wordt aangeboden.

Steunpakket

De Europese Commissie wil dat Nederland een overtuigend pakket presenteert waarmee de fosfaatproductie in 2017 wordt gereduceerd: eind 2017 zal Nederland aan zijn verplichtingen moeten voldoen.

Direct na de toekenning van het EU-steunpakket in juli 2016, met daarin 23 miljoen euro voor Nederland, heeft DDB een plan bij staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) ingediend dat voldoet aan de Europese voorwaarden.

Nederland kan door de 23 miljoen euro uit het steunpakket te verhogen naar 46 miljoen euro, een fors deel van het fosfaatoverschot uit de markt nemen. Volgens berekeningen van DDB zou het kunnen gaan om de mest van 92.000 melkkoeien.

Effectief

Om de regeling effectief te laten zijn, moeten de melkkoeien van deelnemende bedrijven daadwerkelijk voor de slacht worden aangeboden. Iedere deelnemer zal moeten kunnen aantonen dat hij melkkoeien heeft opgeruimd binnen een voorafgaand vastgestelde periode.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer