Van+Dam+pompt+acht+miljoen+in+innovatie+en+voedselproductie
Nieuws
© DIRK HOL

Van Dam pompt acht miljoen in innovatie en voedselproductie

Staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken stelt acht miljoen euro beschikbaar voor hightech innovaties die moeten zorgen dat de Nederlandse landbouw en voedselindustrie duurzamer kan produceren en toonaangevend blijft.

Hij verwacht verder dat het bedrijfsleven daar bovenop nog een bedrag van vergelijkbare omvang investeert. Dat kondigde staatssecretaris Van Dam donderdag aan tijdens de opening van Dutch Agri Food Week.

'De Nederlandse landbouw staat internationaal bekend als innovatief en efficiënt. Met de toepassing van de nieuwste innovaties uit de hightech en ICT kunnen we die positie verder versterken. Dat draagt bij aan de wereldwijde opgave om genoeg eten te produceren op een duurzame manier, en biedt ook kansen voor onze export', aldus Van Dam.

High Tech

Het geld voor hightech innovatie wordt ingezet via het topsectorenbeleid. Drie topsectoren (Hightech, Agri & Food, Tuinbouw & Uitgangsmaterialen) selecteren projecten die technologie uit de verschillende expertises combineren om daarmee innovatie te versnellen.

Het kan gaan om landbouwrobots die dag en nacht op een milieuvriendelijke manier het land bewerken, BigData om antibioticagebruik terug te dringen en energie te besparen, intelligente sensoren die bestaande landbouwsystemen super-efficiënt maken, satellietbeelden en sensoren om precies te zien waar water, mest of gewasbescherming nodig is. De gehonoreerde innovatieprojecten en de omvang van de investering worden binnen enkele weken bekend gemaakt.

Nog eens 500.000 euro

Verder kondigde de staatssecretaris aan dat er nog eens 500.000 euro beschikbaar komt voor zogenoemde 'start-up accelarators'. De accelerators gaan starters ondersteunen en de introductie van innovaties te versnellen. Zo worden start-ups door gevestigde bedrijven gecoacht en begeleid in het ontwikkelen van ondernemerschap, bedrijfsplan en marketingconcept.

De accelerators verbeteren ook de toegang tot investeringsfondsen en risicokapitaal. Begin 2017 start de eerste accelerator voor tuinbouw. Daarna volgen accelerators voor food en agritech.

Weer

 • Vrijdag
  22° / 6°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  10 %
 • Zondag
  22° / 10°
  10 %
Meer weer