Sector moet peloton vormen voor goede ideeën

Tenenkrommend! Beschamend! Wegkijkend! Uitdrukkingen van een gevoel van afwijzing, het er niet mee eens zijn. We zijn er goed in, de vinger op de zere plek leggen. Kritiek leveren is een nationale sport geworden. Gevolg is dat we daardoor liever niet te ver voor de muziek uitlopen. Doe maar normaal (binnen de norm) is het motto.

Vorige week was ik spreker op de Dag van de Innovatie van de Kamer van Koophandel in Eindhoven. De MKB Innovatie Top 100 werd bekendgemaakt. Deze ondernemers denken en doen buiten de norm. Ze geven geen kritiek, maar verzinnen een oplossing. Ik vroeg de aanwezigen of ze wisten hoe het voelt om te innoveren.

Ik gaf hun net als u nu een opdracht: ga bij het volgende gezinsdiner vijf minuten eerder dan de rest aan tafel zitten en op een andere plek dan waar u normaal (de norm) zit. Wacht tot het eerstvolgende gezinslid binnenkomt. Waarschijnlijk verloopt het als volgt: met een verbaasd gezicht wordt u verteld dat u verkeerd zit. Uw vraag of u op die plek dan niet kunt eten, wordt genegeerd. Het verzoek komt om normaal te doen en gewoon op uw eigen plek te gaan zitten. Onbegrip.

Wat-is-er-aan-de-handblik

De tweede die binnenkomt, toont dezelfde wat-is-er-aan-de-handblik. Als het derde gezinslid binnenkomt en het ritueel zich weer herhaalt, voelt u zich met uw innoverend gedrag behoorlijk eenzaam en staat u op het punt om toch weer op de normale plek te gaan zitten. Zo voelt innoveren. De omgeving probeert u te overtuigen alles te laten zoals het was.

Het gaat bij innovatie dus niet alleen om een idee of een nieuw product, maar minstens zo belangrijk is degene die het mee oppakt en verbetert om het tot een succes te maken. Daarvoor zijn opbouwende kritiek en steun nodig. Een innovator zonder volgers wordt als dromer, idealist of zelfs gek weggezet. Een innovator met volgers wordt als visionair gezien. U bent als eerste volger minstens zo belangrijk als de innovator zelf.

Positief-kritische omgeving

Om in een sector visionairs, leiders en koplopers te krijgen, is het nodig dat er een positief-kritische omgeving is. De sector moet een peloton vormen, dat goede ideeën een kans geeft en naar voren stuwt. Zo kan zich een kopgroep vormen die de weg vrijmaakt voor het peloton.

Dus daarom de oproep: peloton gezocht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer