Rosselkhoznadzor

Rosselkhoznadzor
© Nieuwe Oogst

Zeg tienminutengesprek en u zegt school. Ik zeg te kleine stoeltjes voor volwassenen. Eer je goed en wel zit, komen de afkortingen al in je richting. AVI 5, BO, Cito, et cetera. Na wat verduidelijking blijkt het gesprek al acht minuten aan de gang te zijn. Nog twee minuten begrijpelijke taal te gaan. We willen net als iedere ouder weten of alles goed gaat. Conclusie: een van de leesniveaus kan beter. Welk niveau? Het is tijd. Oké.
Ik wil alles snappen. Daarvoor moet ik goed kunnen lezen. Gelukkig heb ik een gedegen opleiding achter de rug. Nu moet ik als inwoner, boomkweker, directeur en gezinslid van vrij veel zaken verstand hebben. De decentralisatie van de overheden dwingt me, naast de 'vul het zelf maar in op de website'-hype, om overal van op de hoogte te blijven. Toch merk ik dat ik het allemaal niet meer helemaal helder op het netvlies krijg.
Als je alles wilt snappen en alles goed wilt doen, ga je failliet. Je bent zoveel tijd kwijt met zoeken en checken of de informatie ook klopt, dat je niet meer aan je eigen werk toekomt. Als ondernemer moet je dóen en kun je tegenwoordig maar beter om vergiffenis vragen dan om toestemming.
Ik leg vaak uit dat ik vruchtboomkweker ben. Uiteindelijk constateert de toehoorder na het gesprek dat wat ik ben, niet is wat ik doe. Juist, wanneer kan ik nu eindelijk weer eens doen wat ik ben? Gewoon, nu de vogels weer fluiten en de natuur weer groen wordt, mee naar het veld om te planten. Te genieten van de tweejarige boompjes die wakker worden uit hun winterslaap.
Maar nee, we moeten in gesprek komen met overheden van andere landen. Landen waar we onze producten naartoe willen of moeten exporteren. We willen dit handelsverkeer reguleren, makkelijker maken. Dit doen we door verdragen af te sluiten in de hoop dat we daaraan dan minder tijd en geld kwijt zijn en meer kweker mogen zijn. Maar wie begrijpt waar het Oekraïne-referendum echt over ging?
Ondertussen zijn LTO-bestuurders alweer op pad om de export vlot te trekken met Rusland. Daarvoor zijn ze, samen met NVWA, Anthos en Naktuinbouw, in gesprek met de Russische plantkundige dienst. Die heet, daarbij twijfelend aan mijn eigen leesniveau, Rosselkhoznadzor.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer