Suiker en verzwakt virus op middelenlijst

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft twee gewasbeschermingsmiddelen toegelaten met een laag risico.

Dit schrijft het Ctgb na de septembervergadering waarin de toelating van meerdere nieuwe en bestaande middelen zijn beoordeeld. De toelating van middelen met een laag risico past volgens het college bij het streven naar duurzaamheid en het zoeken naar milieuvriendelijke alternatieven voor chemische middelen.

Voor de tomatenteelt is een verzwakt virus toegelaten voor de beheersing van het Pepino-mozaïekvirus. De werking van dit middel is vergelijkbaar met een vaccinatie. Door contact met het zwakke virus ontwikkelen tomatenplanten resistenties tegen het schadelijke virus.

Het Ctgb meldt dat drie partijen een zienswijze indienden vanwege de voorgenomen toelating van dit virusisolaat. Deze bezwaren zijn in de beoordeling meegewogen, maar toch zag het Ctgb geen aanleiding om van de toelating af te zien.

Vastkleven van insecten

Het tweede laag risico-middel is maltodextrine, een insecticide op basis van een suiker, dat is toegelaten in een groot aantal tuinbouwgewassen. De werking van de suikeroplossing is gebaseerd op het vastkleven van insecten aan de bladeren van de gewassen of het verstoppen van de ademhalingsorganen.

Maltodextrine is een product van toelatingshouder Certis. Het middel stond eerder al op de zogeheten RUB-lijst. Dit is een lijst met minder schadelijke middelen waarvan het gebruik vooralsnog zonder toelating is toegestaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer