LTO vreest hoge kosten en regeloverlap Omgevingswet

LTO Nederland vreest dat de nieuwe Omgevingswet zorgt voor oplopende onderzoekskosten en overlap van andere wetgeving, zoals de mestwetgeving en de wetgeving rondom gewasbeschermingsmiddelen.

Dat schrijft LTO Nederland in een eerste reactie op Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB) die zijn gekoppeld aan de nog in te voeren Omgevingswet. Het gaat om het Besluit Activiteiten Leefomgeving (BAL) en het Ontwerp Besluit Kwaliteit Leefomgeving (BKL).

De oplopende onderzoekskosten zijn straks voor rekening van de agrariër in plaats van de overheid. Nu nog moeten overheden aantonen waarom iets niet kan, met het BAL moeten ondernemers aantonen waarom een activiteit wel kan. Dat gaat gepaard met de nodige onderzoekskosten. Waarbij het risico bestaat dat overheden meer onderzoek eisen om extra zekerheden in te bouwen, stelt LTO.

Uitwerking

De Omgevingswet wordt in het voorjaar van 2019 ingevoerd. De wet vervangt veel huidige wetten, ministeriële regelingen, AMvB's en besluiten over ruimte, wonen, infrastructuur, milieu, natuur en water, die relevant zijn voor de leefomgeving. De wet is door de Tweede Kamer vastgesteld. De wet wordt uitgewerkt in regelingen en besluiten.

De BAL en BKL zijn voor de landbouw belangrijk. In de Aanvullingswet grondeigendom raken het voorkeursrecht, onteigening en wetgeving voor de inrichting van het landelijk gebied boeren en tuinders.

Noodprocedure

De invoering van de Omgevingswet is een zeer omvangrijke operatie, waarvan nog niet alle gevolgen voor de praktijk zijn te overzien. LTO Nederland wil daarom graag betrokken blijven als aanpassingen worden doorgevoerd. Ook pleit LTO voor een noodstopprocedure zodat na invoering van de wet onbedoelde gevolgen snel hersteld kunnen worden.

Verder concludeert LTO dat de reacties van andere organisaties, waaronder VNO/NCW en de KAVB op veel punten overeenstemmen. Door de directe koppeling van voorschriften in de AMvB's aan een activiteit, ziet de boer en tuinders sneller welke voorschriften daarmee van toepassing zijn. LTO eist wel dat de activiteiten duidelijk omschreven zijn zodat discussies hierover worden voorkomen.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer