Samenwerkingsovereenkomst voor Hattemerpoort

Acht organisaties en overheden gaan de komende jaren samenwerken aan een vitaal landelijk gebied met sterke natuurwaarden en een aantrekkelijk landschap tussen Hattem en Wapenveld. Zij hebben hiertoe vanochtend in Wapenveld hun handtekening gezet onder de Samenwerkings-overeenkomst Hattemerpoort.

Samenwerkingsovereenkomst+voor+Hattemerpoort
© Nieuwe Oogst

Het project Hattemerpoort omvat de deelgebieden Stuwwal, Kanaalzone en Uiterwaard tussen Hattem en Wapenveld. Onder regie van de Gelderse Natuur en Milieufederatie gaan de partijen werken aan versterking van natuur, recreatie en landschap langs de IJssel en op de stuwwal. Het beheer van agrarische gronden die worden omgevormd naar natuur, zal worden geïntegreerd in de bedrijfsvoering van de grondeigenaar zelf.

Opgaven

In de uiterwaarden komt een natuurlijker beheer en ontwikkeling van nieuwe natuur. Ook komt er een recreatief fietspad in de Hoenwaard als verbindende schakel tussen twee wegen.

Bij Hattem wordt gestreefd naar het autoluw maken van de Kanaaldijk ten gunste van overstekende dieren. En er komt een zogeheten uittreeplaats voor dieren bij het Apeldoorns Kanaal, ter hoogte van het voormalige BPF-terrein.

Op landgoed Petrea wordt de biodiversiteit versterkt en bij de Gelderkamp wordt het particulier natuurbeheer bevorderd.

Ten slotte wordt gekeken naar mogelijke herontwikkeling van de kampeer en recreatieterreinen Kromholt en Ennerveld.

Gesprekken

Als gebiedsregisseur heeft de Gelderse Natuur en Milieufederatie in de afgelopen twee jaar de wensen en mogelijkheden van bedrijven en bewoners in het gebied grondig geïnventariseerd. Daardoor is een breed draagvlak voor de genoemde opgaven ontstaan.

De partijen die de samenwerkingsovereenkomst hebben getekend, zijn de gemeenten Hattem en Heerde, Geldersch Landschap & Kasteelen, Rijkswaterstaat, LTO Noord, Waterschap Vallei & Veluwe, Provincie Gelderland en de GNMF.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer