Bock+wordt+hoogleraar+Bevolkingsdaling+en+Leefbaarheid
Nieuws
© Mike Schellart

Bock wordt hoogleraar Bevolkingsdaling en Leefbaarheid

Bettina Bock wordt dinsdag door Rijksuniversiteit Groningen aangesteld als hoogleraar Bevolkingsdaling en Leefbaarheid voor Noord-Nederland


Bock gaat zich voornamelijk bezig houden met de bevolkingskrimp op het platteland. In Nederland is dit een relatief recent verschijnsel, zei ze voor BNR-radio. 'In Zuid-Europa kennen we dat al heel lang. Iedere reizende Nederlander heeft daar wel eens een verlaten dorp gezien, vermoed ik.'
Veel voorzieningen dreigen te verhuizen naar de steden. Zonde voor de plattelandsgebieden en catastrofaal voor de Randstad, vindt Bock. Zij hoopt dat in de toekomst de vervoersmogelijkheden goedkoper worden, om bijvoorbeeld een brood te kopen.

'Je hebt ook kans dat de supermarkt dat brood dan allang op allerlei manieren bij je thuis brengt. We moeten het samen doen; de overheid kan het niet alleen, de burgers kunnen het niet alleen, maar de overheid, burgers, maatschappelijke organisaties én bedrijven kunnen samen zo'n 'maatschappelijke innovatie' voortbrengen.'
Dinsdag houdt Bock haar inauguratierede aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 9°
  10 %
 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
Meer weer