Gewaagd model impuls voor belangenbehartiging

Iedere dag kunnen we wel ergens een bericht vinden dat ons direct raakt en tot nadenken aan zou moeten zetten. Ons agrarische nieuws staat bol van berichten over fosfaat, gewasbescherming, slechte prijzen en moeizame oogsten. Ook in andere media gaat het over issues die betrekking hebben op ons bestaan.

De weerman die uitlegt dat de warme, droge dagen van nu en de overvloedige neerslag dit jaar en andere jaren een gevolg zijn van de klimaatverandering. Dat zal niemand meer ontkennen. Maar wat de impact is voor ons bestaan, is moeilijk te becijferen. Wegkijken lijkt me niet de juiste strategie.

Ook de kortingen die het nieuwe supermarktconglomeraat Ahold/Delhaize wil opleggen aan zijn leveranciers, zullen ons morgen nog niet raken, maar zijn een signaal waar we wel iets mee moeten. Onze positie in de keten schreeuwt om een actieplan, om marginalisering van onze positie te voorkomen.

Twee fronten

Het zijn maar twee berichten, maar ik zie ze als twee fronten waar we onze troepen moeten mobiliseren. Natuurlijk zijn het niet de enige twee fronten. Knokken voor een vitaal platteland is ook zo’n front.

Maar de klimaatverandering en de macht van de supers raken ons direct. Morgen al! We zullen aan nieuwe strategieën en aan nieuwe netwerken moeten bouwen om onze kinderen en kleinkinderen een volhoudbare land- en tuinbouw te kunnen overdragen.

Partners

Ik ben geen voorstander van terugtrekken in de eigen koker. Ik zoek naar partners uit het (agrarische) bedrijfsleven om de belangenbehartiging een stevige impuls te geven en daaraan mee te laten betalen. Een gewaagd model, maar laten we de luiken open zetten en goed om ons heen kijken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer