Veeneman combineert varkensbedrijf met baan bij bank

Gerben Veeneman (43) uit Eerbeek heeft een vleesvarkensbedrijf en werkt in de bankensector. 'We moeten niet alleen op kostprijs concurreren, maar meer op kwaliteit en duurzaamheid met een hogere positionering in de markt.'

Veeneman+combineert+varkensbedrijf+met+baan+bij+bank
© Dick van Doorn

In 2011 nam Gerben Veeneman uit Eerbeek het vleesvarkensbedrijf over van zijn ouders met wie hij tot dan toe in commanditaire vennootschap zat. Vroeger hadden zijn ouders de vleesvarkens en een veehandel. 'Nu combineer ik de vleesvarkens met mijn werk in de financiële dienstverlening. Tien jaar geleden raakte de oude stal door storm beschadigd en stonden we voor de keuze om te stoppen met de varkens of te investeren in een nieuwe stal.'

Ondanks de kleinschaligheid - achthonderd vleesvarkens - en ligging in een extensiveringsgebied wilde Veeneman op een efficiënte en duurzame manier door met het bedrijf en liet hij in 2007 een nieuwe stal bouwen.

Toekomstproof

De vleesvarkensstal is volledig toekomstproof. 'Reden om een nieuwe vleesvarkensstal te bouwen was ook omdat je in nieuwe stallen technisch beter draait. En arbeidstechnisch moet het ook goed lopen vind ik, zodat mijn vrouw Inge en ik allebei een baan buitenshuis kunnen hebben.'

Zijn vrouw werkt als controller bij de Rabobank. 'Wij zijn een bankstel', grapt ze aan de keukentafel. Veeneman: 'Ik kan in principe als zelfstandige gedetacheerd zijn bij alle banken als accountmanager.'
De varkenshouders hebben Topigs 50 x PIC 408, een Piétrain-achtige kruising. Ze letten scherp op de gezondheid van de dieren, waardoor het antibioticagebruik laag is (onder de 2 dierdagdosering).

Good Farming Welfare

Veeneman levert iedere twee weken 104 à 108 vleesvarkens aan het Good Farming Welfare-concept van Vion. 'Ik overweeg voor het Good Farming Star-concept te gaan produceren. De aanpassingen in de afdelingen zijn beperkt. Wel moeten we dan terug in bezetting per vierkante meter.'

De Eerbeekse ondernemer heeft de afgelopen jaren regelmatig minder goede prijzen gehad en ziet dat veel collega-varkenshouders lange tijd onder hun kostprijs werken. 'Kregen we in week 16 nog 1,28 euro per kilo, in week 27 was dat 1,63 euro per kilo. De huidige hogere prijs was hard nodig, maar zegt nog niets over de marges die structureel beter moeten.' Het gaat er volgens de varkenshouder met name om of de liquiditeit van het bedrijf goed is. Daardoor kan een ondernemer periodes met verlies makkelijker compenseren.

Actieplan Vitalisering Varkenshouderij

Veeneman vindt het Actieplan Vitalisering Varkenshouderij belangrijk. 'Wij zijn blij dat dit plan sectorbreed wordt gedragen. De Nederlandse varkenshouderij zit nu nog in de top van Europa, maar de voorsprong is de afgelopen jaren afgenomen en de kostprijs gestegen als gevolg van extra wettelijke maatregelen in Nederland op het gebied van dierenwelzijn en milieu. Hierdoor zijn de productiekosten in Nederland hoger dan onze belangrijkste concurrenten in de EU.'

De kostprijs is nu veel te hoog en er moeten snel maatregelen worden genomen waardoor kosten voor bijvoorbeeld mestverwerking en -regelgeving dalen, vindt de varkenshouder. 'Door het actieplan verwacht ik dat de positie van varkenshouders in de ketens kan verbeteren door betere samenwerking tussen partijen en meer marktgerichte productie', zegt hij.

Minder varkensbedrijven

'Er wordt de komende jaren een verdere afname van het aantal varkensbedrijven verwacht, waardoor er voor de sector een uitdaging ligt om maatschappij en overheid te overtuigen dat er voor de blijvers ruimte moet zijn om met moderne stallen dier- en milieuvriendelijk vlees te produceren waar de markt om vraagt.'

Een voordeel van het over de volle breedte aanvliegen van het plan, zoals nu gaat gebeuren, is dat de kans van slagen groot is, verwacht de Eerbeekse varkenshouder. 'Hierdoor zullen we op termijn varkensvlees met een kwaliteitslabel in de Europese markt kunnen zetten: een Holland Varken van een gegarandeerde kwaliteit. Dit betekent ook dat we als Nederlandse varkenshouderij niet meer alleen op kostprijs moeten concurreren, maar meer op kwaliteit en duurzaamheid met een hogere positionering in de varkensvleesmarkt', zegt hij.

Kwaliteitsvlees

'Je ziet deze ontwikkeling ook in de maatschappij. De consument wil steeds meer vlees van dieren die een goed leven hebben gehad', voegt Inge Veeneman toe. Het echtpaar ziet graag dat als consumenten het Holland Varken-kwaliteitslabel zien, ze weten dat het om kwaliteitsvlees gaat. Gerben Veeneman: 'Zodat ze zonder problemen meer per kilo willen betalen.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer