Ouderenpartij: minder kunstmest en minder spuiten door boeren

De agrarische sector in Nederland verdient een sterkere positie, maar het gebruik van kunstmest, gewasbeschermingsmiddelen en antibiotica moet sterk teruggedrongen worden. Dat staat in het concept-verkiezingsprogramma van ouderenpartij 50Plus.

Ouderenpartij%3A+minder+kunstmest+en+minder+spuiten+door+boeren
© Dirk Hol

De partij maakte maandag als eerste de opzet bekend van het verkiezingsprogramma voor de Kamerverkiezingen van maart 2017. Lijsttrekker van 50Plus is net als bij de vorige verkiezingen Henk Krol. Hij is nu het enige Kamerlid voor de Ouderenpartij, na een scheuring in de fractie enkele jaren geleden.

Meer innovaties en onderwijs

Het concept verkiezingsprogramma bevat slechts een korte alinea over de land- en tuinbouw. Daarin staat dat 50PLUS versterking wil van de positie van de agrarische sector, onder meer door het extra stimuleren van landbouwtechnologie, innovaties en landbouwonderwijs.

Tegelijkertijd moet het gebruik van kunstmest, 'gif' en antibiotica in de veehouderij moet sterk verminderd worden. De alinea landbouw eindigt met de vaststelling dat 50Plus beperking van grootschalige intensieve veehouderij voorstaat. '50PLUS wil geen megastallen', aldus het concept-verkiezingsprogramma.

Landbouwgeld naar platteland

Bij de voornemens voor het Europees beleid meldt het programma dat een deel van de landbouwsubsidies ingezet moet worden voor plattelandsvoorzieningen. Het aantal zetels in het Europees Parlement zou moeten worden gehalveerd van 750 naar 375.

Ook in Nederland bepleit 50Plus een herziening van het bestaande politieke systeem. Zo wordt voorgesteld de Eerste Kamer en de functie van Commissaris van de Koning af te schaffen. Voor de Tweede Kamer zou een kiesdrempel van 3 procent moeten gelden.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer