'Kopergebruik strijdig met verduurzaming landbouw'

Het gebruik van koperoxichloride als gewasbeschermingsmiddel in de biologische aardappelteelt is in strijd met het streven naar verdere verduurzaming van de landbouw, antwoordt staatssecretaris Martijn van Dam van Economische Zaken op Kamervragen.

De bewindsman wijst er in zijn antwoorden aan de Tweede Kamer verder op dat akkerbouwers die koper inzetten tegen phytophthora, in strijd met de wet handelen. Als gewasbeschermingsmiddel is koper sinds 1 maart 2000 niet meer toegelaten. Eerder lieten biologische organisaties al weten dat het illegale kopergebruik het imago van de sector schaadt.

De biologische sector heeft ingezet op de productie van robuuste biologische aardappelen, aldus Van Dam. Het ministerie van Economische Zaken steunt de sector daarin met het programma ‘Groene Veredeling’ waarin wordt gewerkt aan de ontwikkeling van phytophthoraresistente aardappels.

Skal en NVWA

Volgens de staatssecretaris is niet Skal de aangewezen toezichthouder voor gewasbescherming. Dat is de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Als Skal illegaal gebruik van koper vermoedt, zou de organisatie dat moeten doorgeven aan de NVWA.

Koperoxichloride mag in plantaardige teelten wel worden ingezet als bladbemester.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer