Suzukifruitvlieg lijkt dit jaar beheersbaar

Dit teeltseizoen lijken er geen grote problemen met suzukifruitvliegjen in klein- en steenfruit, al sprak PPO Fruit begin juli nog van een hogere populatiedruk dan vorig jaar.

Suzukifruitvlieg+lijkt+dit+jaar+beheersbaar
© Vlamings BV

Een combinatie van goede bedrijfshygiëne, insectengaas en correctiemiddelen houdt de schade onder controle. In kleinfruit blijft het opletten, want juist in de nazomer met meer luchtvochtigheid en veel te oogsten product is het risico van aantasting groot.

Strikte bedrijfshygiëne, zoals snel terugkoelen van geoogst fruit en afvoeren van beschadigd fruit naar afgesloten containers helpt. Verder passen veel telers insectengaas om invlieg te verminderen.

Kersenteelt

‘In de kersenteelt was het probleem met uitzondering van het begin en einde van de oogst op de meeste bedrijven beheersbaar’, vertelt Heino van Doornspeek van Vlamings.

‘Dankzij alertheid op bedrijfshygiëne en de inzetbaarheid van Tracer en Exirel. Omdat de toelating laat kwam, was er wel schade in de vroege rassen.’

Insectengaas

Er lopen diverse onderzoeken naar bestrijding van de suzukifruitvlieg, onder meer naar een optimale inzet van chemische middelen door PPO Fruit.

Op een blauwe bessenperceel in Limburg is een deel van de teelt afgeschermd met insectengaas, onderdeel van EU-project Dropsa. De eerste metingen tonen een flinke verlaging van de populatiedruk.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer