LTO Noord Groningen kritisch op ontwerp-gasbesluit

LTO Noord wil dat het belang van de landbouw duidelijker naar voren komt in het concept-gaswinningsbesluit van het ministerie van EZ. De organisatie vreest voor de gevolgen voor de kwaliteit en prijs van gebouwen en landbouwgrond wanneer de NAM de komende vijf jaar jaarlijks 24 miljard kuub gas uit de Groninger bodem mag winnen.

'De agrarische sector is een van de belangrijkste economische pijlers in Groningen en heeft voor een groot deel de in de provincie Groningen voorkomende karakteristieke landschappen gevormd', geeft LTO Noord in de zienswijze op het besluit aan. Daarom vindt ze het belangrijk dat het Agroteam van de NAM blijft behouden en dat dit in het besluit word opgenomen. .

'De samenwerking met dit team werkt goed. Het gaat niet alleen om schade, maar ook om extra kansen voor agrarische ondernemers in dit gebied. Deze alternatieven, als het programma Groninger Schuren gaan verder dan de wettelijke aansprakelijkheid van de NAM. Dat biedt boeren perspectief. Dat is onze missie en het Agroteam is het middel', stelt Annette van Velde van LTO Noord Groningen.

Tilt-meters

LTO Noord mist in het ontwerp-instemmingsbesluit informatie over tilt-meters, meters die alle bodembewegingen meten en ook de zettingschade als gevolg van bodemdaling in beeld brengen.

'Schade kan verschillende oorzaken hebben zoals temperatuur en weersinvloeden, maar ook zettingen, bodembewegingen en grondwtaerstanden zijn van invloed. Boeren zijn geinteresseerd in de kracht van een beving en de mogelijke schade die deze kunnen veoorzaken en willen graag inzicht hoe een schade tot standgekomen is. INwoners hebben behoefte aan een objectieve vasteling van de oorzaken van ontstane schaderen aan ontstane goederen.

Risico-analyses

Daarnaast constateert LTO Noord dat banken en verzekeraars geïnteresseerd zijn in risicoanalyses om in geval van investeringen bij klanten na te gaan of de aflossingen en afschrijvingen gelijke pas houden met de waarde van het onderpand op langere termijn in relatie tot schade aan het pand door bevingen, tilt-monitoren zijn geschikt om deze risicoanalyse te ondersteunen', geeft LTO Noord aan.

De provincie Groningen, gemeenten, waterschappen en Veiligheidsregio Groningen wezen deze week het concept-gasbesluit af. Volgens de overheden gaat het ontwerp- instemmingsbesluit onvoldoende uit van een veilige en verantwoorde gaswinning.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer