LTO: leegstand is spookbeeld

Utrecht-West - Uit onderzoek van LTO Noord naar de plannen van ondernemers blijkt dat de omvang van vrijkomende agrarische bebouwing veel lager zal zijn dan eerder verondersteld. Grootschalige aanpak is niet urgent, wel extra aandacht voor bedrijfsopvolging, vindt de organisatie.

Koen van Wijk
Uit onderzoek van LTO Noord regio West komt naar voren dat in de gemeenten Houten, Oudewater en De Bilt tot 2030 naar verwachting zo’n 80.000 vierkante meter aan koeienstallen en andere bedrijfsgebouwen leeg komt te staan.
Dat is ruim 100.000 vierkante meter minder dan de 182.000 vierkante meter die Alterra, Wageningen UR en Team Regionale ontwikkeling en ruimtegebruik in 2014 becijferd hadden. Het onderzoek geldt als second opinion, om de problematiek van toekomstige leegstand scherper in beeld te krijgen.
LTO Noord stelt op basis van haar bevindingen dat een grootschalige aanpak van toekomstige leegstand in het buitengebied waarschijnlijk minder urgent is dan overheden nu vaak denken.
‘Het valt wel mee met dit probleem. Van het stoppen van 100.000 boeren in de afgelopen eeuw hebben we ook niets gemerkt’, reageert voorzitter Bert van Donselaar van LTO Noord Utrecht.
‘Het is vooral belangrijk dat het buitengebied in de toekomst toegankelijk blijft, zodat voormalige erven ook voor andere functies aantrekkelijk zijn. Snel internet en ruimte om te ondernemen zijn voorwaarden daarvoor.’

Interviews

Volgens LTO Noord is het verschil in uitkomst te danken aan een andere onderzoeksmethode. Waar Alterra e.a. uitgingen van ontwikkelingen in het verleden, raadpleegde LTO Noord agrarische ondernemers over hun toekomstplannen.
In totaal werden 51 boeren geïnterviewd. De reden voor de toekomstige leegstand is het stoppen van bedrijven vanwege vergrijzing in combinatie met gebrek aan opvolging. Maar het merendeel van de gepeilde ondernemers verwacht in 2030 nog actief te zijn.
Zes van de 51 ondernemers verwachten te zijn gestopt, maar hebben wel plannen met het vastgoed. Tien ondernemers die dan gestopt zijn hebben nu nog geen idee wat met hun vastgoed zal gebeuren.
LTO Noord bepleit meer positieve aandacht voor bedrijfsovername, onder meer via informatieavonden, workshops of opening van een loket voor agrariërs zonder vastomlijnde toekomstplannen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer