Bodem bekijken met dronebeelden

Melkveehouders in Utrecht hebben met dronebeelden de bodem van percelen grasland beoordeeld om afwijkende plekken te verbeteren.

Bodem+bekijken+met+dronebeelden
© Nieuwe Oogst

Han ReindsenOp het melkveebedrijf van Jan en Teus van der Wind in Woudenberg zijn de graslandpercelen van de huiskavel in beeld gebracht met een drone. Met infraroodtechniek is te zien waar het gras goed groeit en waar minder gewasproductie is, legt loonwerker Bert Rijk uit.
De dronebeelden tonen aan op welke plekken het gras wel en niet goed groeit. Waar het gras goed is gegroeid, is de hergroei het traagst en die perceelgedeelten waren tijdens de themamiddag, vorige week vrijdag, het lichtst gekleurd.
Aan de hand van de dronebeelden gingen de melkveehouders het veld in om de oorzaken van verschil in grasgroei te achterhalen, zoals storende lagen. Ook praatten ze over verbeteringen.
‘Om voldoende vocht op te kunnen nemen, is het belangrijk dat het gras diep kan wortelen’, zegt Wim van de Geest, begeleider van het project ‘Duurzaam Bodembeheer’. Een bodemverdichting is op te heffen met een woeler. ‘Daarnaast is een pH van minimaal 5,5 van belang voor een goed bodemleven.’
Tijdens de themamiddag waren een woeler, een beluchter en een doorzaaimachine van Evers Agro aanwezig om het effect van de grondbewerking te laten zien.
Van der Wind denkt dat dronebeelden vooral voor grotere melkveehouders van belang kunnen zijn, die de voederwinning overlaten aan loonwerkers en relatief weinig in het land komen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer