'Aanbod schap gaat veranderen'

Voedseltransitie gaat een vlucht nemen. Aanjager Sandra van Kampen van De Schaal van Kampen in Culemborg hoopt en verwacht dat de vele projecten met duurzame ketens voor een sneeuwbaleffect zorgen. Zij houdt dit jaar een VOER-toer om de voedselketen onder de loep te nemen. Ze reageert op drie stellingen.

%27Aanbod+schap+gaat+veranderen%27
© Willem en Drees

Veel initiatieven stranden. Een voedseltransitie is nog ver weg.

'Het stranden van veel initiatieven hoort bij transitie. De beweging is echter positief. De hoeveelheid projecten die is ontstaan, is indrukwekkend. Overal zijn ondernemers bezig met onderwerpen als lokale voedselvoorziening, plantaardige eiwitten en gezondheid. Een teken aan de wand. Ondernemers zien kansen en willen iets anders.

'Niet alles slaagt, maar er zijn ook voldoende initiatieven die wel doorbreken. Denk aan de producten van de Vegetarische Slager die in de schappen van Albert Heijn liggen en het succes van Willem&Drees met de lokaal geteelde groenten. Dus ik ben er hoopvol over. Met een VOER-toer willen we deze zomer in beeld brengen wat nou voor doorbraken zorgt, wanneer de hele voedselketen er klaar voor is en wat de rol van de overheid moet en kan zijn.'

Een korte duurzame keten levert boeren en telers te weinig op.

'Nog wel. Op dit moment zijn de volumes nog te klein. Toch verandert de situatie in rap tempo. Er komen steeds meer succesverhalen van agrariërs die zich exclusief richten op de lokale voedselketen en een ander kostenplaatje hebben. Voor gangbare boeren met grote volumes is een optie te experimenteren met een klein deel in de korte keten.

'Niet alleen geld is belangrijk, hoor ik van boeren. Ze waarderen ook het directe contact met klanten. Dit zorgt voor nieuwe productideeën. Rechtstreeks leveren aan horeca en zorg, bezorgdiensten, maar ook consumentencollectieven verkleint de afstand tussen de agrariër en de burger.'

De rol van supermarkten is cruciaal in een duurzame voedselketen.

'Veel macht ligt bij de retail, dat is een feit. Ook daar ontstaat desalniettemin een beweging. Lokaal georiënteerde supermarkten, maar ook bijvoorbeeld PLUS, doen veel moeite om lokale producten aan te bieden. De vershal in Venlo van Geert Benders is een interessant voorbeeld. Voor de PLUS-supermarkten in de omgeving wordt daar veel agf lokaal ingekocht.

'Toch is retail natuurlijk grotendeels volgend. Als de consumentenvraag stijgt, zullen supermarkten bereid zijn meer moeite te doen. Mijn verwachting is dat het aanbod in de schappen wel degelijk gaat veranderen. Het totale speelveld verandert immers. De voedselketen is in beweging en de retail beweegt mee, daar ben ik van overtuigd.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer