'Zorg voor voedseltransitie delen'

Boeren moeten meer centraal gesteld worden in de overgang naar een ander voedselsysteem. Overheid en milieuprofessionals kunnen hierbij helpen, stelt het Netwerk van Milieuprofessionals (VVM) dat met ZLTO de Nationale Milieudag houdt. Secretaris Janne van den Akker van de VVM reageert op stellingen.

%27Zorg+voor+voedseltransitie+delen%27
© Archief

Samenwerking tussen boeren en milieumensen is lastig. Boeren zijn wars van milieuactivisme.

'Milieuactivisme is maar één deel van het milieuwerkveld, en je kunt je inderdaad afvragen of de milieuorganisaties niet beter samen mét de boeren met een spandoek naar Den Haag kunnen gaan. Zij weten ook heel goed dat een boer vaak in het systeem vastzit.
'We moeten meer naar de raakvlakken zoeken dan de twistpunten uitvergroten.
'De land- en tuinbouw en milieuprofessionals hebben een gezamenlijk belang: een systeem waarin we voldoende en gezond voedsel produceren, waarin boeren een fatsoenlijk loon verdienen en we een vruchtbare bodem, schoon water en biodiversiteit in stand houden.
'Dat het Netwerk van Milieuprofessionals voor de Milieudag 2016 'Kiezen voor boer en milieu' samen mag optrekken met ZLTO als land- en tuinbouworganisatie en de Hogere Agrarische School in Den Bosch is daarom geweldig.'

Het voedselsysteem kan alleen op de schop als de consumenten geld overhebben voor duurzamer voed-

'Slechts 22 procent van de consumenten houdt in de winkel veel rekening met duurzaamheid, blijkt uit recent onderzoek. Boeren kunnen niet verduurzamen als ze de investeringskosten nooit terugzien in een meerprijs voor de producten die ze maken.
'Daarom denk ik dat het goed is als er een minister van Voedsel komt. Dat dit 'de boeren onderuit schoffelt', zoals op Twitter werd gesteld, geloof ik niet. De land- en tuinbouw krijgt dan juist meer gewicht.
'Het gaat om een van onze eerste levensvoorwaarden; voedsel mag wel weer wat meer als heilig beschouwd worden.'

Verduurzaming wordt te eenzijdig bij de boeren neergelegd.

'De boeren kunnen het niet in hun eentje opknappen. Ze zitten in een spagaat; aan de ene kant moeten ze overleven, aan de andere kant is het een gezamenlijk belang dat de landbouw er ook nog voor onze kleinkinderen is.
'Daarom moet de overheid een prominentere rol spelen. Boeren moeten niet alleen beloond worden voor de tonnen aardappelen die ze afleveren. Ook voor de ecosysteemdiensten als koolstofopslag en het creëren van een gezonde bodem moeten ze meer steun krijgen.
'We moeten de zorgen van de boeren meer delen.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer