Oudere werknemers en loonsverhoging

In de nieuwe cao Open Teelten is een protocolafspraak gemaakt over duurzame inzetbaarheid. Voorstel is om oudere werknemers - vanaf welke leeftijd is nog niet bekend - langer inzetbaar te houden. Dit kan bijvoorbeeld door middel van de 80-90-90-regeling. Oudere werknemers werken daarbij 80 procent, ontvangen 90 procent loon en bouwen 90 procent pensioen op.
Waarom zou de werkgever 90 procent loon betalen, als de werknemer maar 80 procent werkt? De werkgever wordt gecompenseerd uit een fonds voor duurzame inzetbaarheid. Dit fonds wordt onder andere gevuld door de afschaffing van de leeftijdsdagen en extra vrije dagen voor langdurig dienstverband.
De regering brengt de maximum WW-periode terug van 38 naar 24 maanden. Afgesproken is dat reparatie bij cao mogelijk is, waardoor de maximum WW-periode weer 38 maanden wordt.
Dit is mogelijk door het inhouden van extra premie. Die wordt betaald door de werknemer, maar de werkgever moet dit van het loon inhouden.
De looptijd van deze afspraak in de nieuwe cao Open Teelten is van 1 juli 2015 tot en met 31 maart 2017.
De in de nieuwe cao afgesproken loonsverhogingen bedragen: 1,5 procent loonsverhoging over het feitelijke loon per 1 juli 2016 en 1,25 procent loonsverhoging over het feitelijke loon per 1 januari 2017.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer