'Te vaak worden discussies op basis van emotie gevoerd'

Vijf brunches op melkveebedrijven in de zomermaanden. Onder de naam Boer & Brunch organiseert ZLTO Bergeijk dit, met als doel het verhaal van de boer over te brengen op alle lagen van de samenleving in de gemeente. Jennifer Houbraken van de afdeling geeft tekst en uitleg.

Boer & Brunch. Wat houdt dat in?

'De komende vijf zondagen verzorgen we een bourgondische brunch op een melkveehouderij. Dat kan in de voergang zijn of midden op het weiland. Daarna geeft de boer een rondleiding op het bedrijf.'

Wie schuiven er allemaal aan?

'We nodigen allerlei mensen uit die op één of andere manier betrokken zijn bij de gemeente Bergeijk. Van gemeenteraadsleden tot de voorzitter van de voetbalclub en van leden van de dorpsraad tot huisartsen.

'Ook nieuwe buurtbewoners hebben een uitnodiging ontvangen. We vragen ze om met het hele gezin te komen.'

Waarom doen jullie dit?

'De laatste tijd komt de agrarische sector binnen onze gemeente steeds vaker op een negatieve manier in de publiciteit. Als bestuurslid, maar ook als ondernemer raakt me dat enorm. Het is prima als mensen kritisch zijn en hun mening laten horen, maar laat die mening dan wel berusten op feiten en waarheden. Te vaak worden discussies op basis van emotie gevoerd. Dat is erg jammer.

'Als ZLTO willen we de boeren het echte verhaal laten vertellen, zodat men kan ervaren hoe trots wij zijn op onze sector en onze bedrijven. Daarnaast is het ook voor ons leuk en zinvol om nader kennis te maken met allerlei personen. Pas als je elkaar beter leert kennen, kun je mét elkaar in gesprek, in plaats van dat er over je wordt gesproken.

Jullie zitten middenin de door water en hagel getroffen regio. Is een gezellige brunch dan wel op zijn plaats?

'Veel ondernemers maken financieel en emotioneel een moeilijke tijd door. Even dachten we om het af te blazen omdat de schade zo groot is. Maar we merken ook dat de boeren graag weer vooruit willen kijken en de schouders eronder willen zetten. Boer & Brunch is een lichtpuntje, iets om naar uit te kijken.'

Wat hopen jullie te bereiken?

'We hopen dat de deelnemers met een positieve indruk van de boerderij van tafel gaan. Wij zijn er om vragen, al dan niet kritisch, te beantwoorden. Zolang het maar op een leuke en constructieve manier gebeurt.'

Wanneer is de eerste brunch?

'Die is morgen al, de 24e. De eerste twee brunches zijn al nagenoeg volgeboekt.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer