'Alleen kom je er niet, samen wel'

Ontwikkeling van verkoopconcepten is altijd een belangrijke pijler geweest voor laurierkwekerij Gova in Nispen. Door samen te werken met andere kwekers willen de eigenaren, de broers Jack en Charl Goossens, dat verder uitbouwen.

%27Alleen+kom+je+er+niet%2C+samen+wel%27
© Elly Damen

Met 25 hectare is Gova in Nispen de grootste laurierkwekerij van Europa. 'Wij hebben een uitgebreid assortiment: verschillende soorten keukenlaurier, de klassieke bol op stam en piramide, maar ook andere vormen en exclusieve potmaten. We hebben thematische verkoopconcepten, de zelfontwikkelde Nobilis-pot en maken onze point of sale-materialen, zoals etiketten, banners en posters zelf', zegt Jack Goossens.

'Met onze producten zitten we in een nichemarkt, maar dat betekent niet dat we geen behoefte hebben aan marketing en marktonderzoek. Daarom vinden we het belangrijk om samen te werken met andere kwekers. Samen kunnen we problemen oplossen; alleen kom je er niet.'

Decorum Company

Op 1 januari 2015 is Gova lid geworden van Decorum Company. 'We hebben gezocht naar een groep kwekers die past bij onze bedrijfsvoering. Omdat we ons richten op het hogere marktsegment, waren we niet zozeer op zoek naar manieren om de kostprijs te verlagen, maar meer om de marktprijs te verhogen', zet de laurierkweker uiteen.

'Alleen onze topplanten, 5 tot 6 procent van onze producten, zijn voor Decorum bestemd. Samen met hen ontwikkelen we ideeën en concepten. Zo hebben we in 2015 samen met buxuskweker Jos Straathof de kwaliteitslijn Roi Soleil op de markt gebracht. We verwijzen daarmee naar de paleistuinen van Versailles en de Zonnekoning Lodewijk XIV. De toegevoegde waarde van zo'n samenwerking is groot.'

Royal FloraHolland

Sinds begin juni is Goossens voorzitter van de raad van commissarissen van Royal FloraHolland. 'Dat betekent dat ik de helft van de week op het bedrijf ben. Mijn broer heeft een deel van mijn werkzaamheden overgenomen. Ik hield me bijvoorbeeld altijd bezig met de dagelijkse verkoop en het opvolgen van offertes. Dat kan Charl nu doen, doordat we in het bedrijf twee andere mensen meer verantwoordelijkheden hebben gegeven', vertelt hij.

'We blijven onze ideeën voor nieuwe verkoopconcepten net als vroeger samen bespreken. Alleen de uitwerking moeten we meer uitbesteden, bijvoorbeeld aan Decorum. We willen dat ons bedrijf zich blijft doorontwikkelen en dan moet je keuzes maken.'

Ordergrootte

Bij de vraag vanuit de markt valt het de ondernemer op dat de ordergrootte afneemt. 'We zijn van kar naar laag naar fust gegaan, doordat exporteurs het aanbod in hun systemen een-op-een naar klanten doorzetten. Dat betekent dat een kar die we in Aalsmeer laden, over verschillende klanten verdeeld moet worden en dat is kostbaar. Een deel van de kosten die vroeger bij de exporteurs lagen, is daardoor naar de kwekers verlegd. Daar willen we in de toekomst met hen over in gesprek gaan', zegt Goossens.

'We zien een trend naar steeds kleinere potmaten, dus jongere planten. Een consument gaat gemakkelijker met een plant van 15 euro naar huis dan met één van 100 euro. Grote planten vormen nu nog maar zo'n 10 procent van onze voorraad. Om een gezond bedrijf te blijven moet je kijken naar het rendement per vierkante meter. Soms moet je daarbij vaktechnisch en gevoelsmatig concessies doen.'

Productieproces

De broers blijven zoals altijd op zoek naar mogelijkheden om hun productieproces efficiënter te laten verlopen. 'In de zomer werken we altijd met scholieren op ons bedrijf. Een van hen heeft nu een eigen bedrijf in 3D-printing en heeft een ijzeren prototype dat mijn broer had gemaakt, in licht kunststof uitgewerkt. Zo kom je met nieuwe technieken op snellere productiemethodes.'

Maar ook qua assortiment proberen de kwekers te blijven vernieuwen. 'Laurier is naast een sierplant een kruid. Onze keukenlaurier is gecertificeerd voedselveilig, wat een hele uitdaging is, omdat de planten in de zomer buiten staan. De zoon van Charl studeert nanobiologie en heeft ons op het idee gebracht om onderzoek te doen naar de stoffen die de laurier zo bijzonder maken. Tenslotte zijn laurierdrop en laurierzeep al van oudsher bekend', stelt Goossens.

Zeep

'We hebben hier bijvoorbeeld Aleppo-zeep uit Syrië, die is samengesteld uit een uitgebalanceerde combinatie van olijfolie en laurier. De zeep werkt desinfecterend én is goed voor de huid. We hebben in ons bedrijf tonnen bladafval, die we nu composteren en verwerken in onze potgrond vanwege de voedingsstoffen die erin zitten. Het zou mooi zijn als we die bladeren op een andere manier kunnen verwerken, zodat ze nog meer toegevoegde waarde opleveren.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer