Duurzame teler heeft nieuwe wapens nodig

Chemische gewasbescherming staat onder zware druk. De lijst met verboden correctiemiddelen wordt alsmaar langer. De laatste tijd zien we zelfs dat marktpartijen de rol van scheidsrechter op zich nemen en middelen in de ban doen die officieel zijn toegelaten.

Duurzame+teler+heeft+nieuwe+wapens+nodig
© Ruud Ploeg

Fritesfabrikant McCain veroorzaakte een rel door midden in het teeltseizoen een verbod in te stellen op de luizendoder Sumicidin. Dat zette telers klem die deze middelen al toepasten.

Akkerbouwers vrezen een kettingreactie. Niet zozeer de verduurzamingsgolf van het middelenarsenaal, maar dat verwerkers haasje-over gaan om de groenste te zijn. Teeltkosten gaan omhoog door duurdere of een gebrek aan middelen en het is de vraag of de markt hen hiervoor beloont.

De voortgaande verduurzamingsgolf en daarmee langer wordende lijst van verboden middelen vergroot de noodzaak om meer werk te maken van alternatieven. Als we hoogwaardige en efficiënte voedselproductie nastreven, kan het niet zo zijn dat telers met de handen op de rug moeten toezien hoe luizen, schimmels of onkruid hun gewassen aanvreten of verpesten.

Daarbij past meer inzet op gewasveredeling , maar ook het doorbreken van taboes op het terrein van genetische modificatie. Veelzeggend in die zin is de recente oproep van 110 Nobelprijswinnaars aan Greenpeace om het verzet tegen genetisch gemodificeerde gewassen te staken.

Een treffend voorbeeld is het via genetische modificatie phytophthora-resistent maken van de aardappel. Dat kan voorkomen dat de teler tig keer per seizoen met de spuitmachine door de aardappelen moet. Vergroening en hoogwaardige voedselproductie gaan alleen samen als producenten het gereedschap in handen hebben om die goede voeding te produceren.

Patrick Bramer
Hoofdredacteur Nieuwe Oogst

@Patrick_Bramer
patrick.bramer@nieuweoogst.nl

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer