'Wts onmisbaar na water- en hagelschade'

Zuidoost Nederland wacht met smart op inwerkingstelling van de Wts. In een brief aan de Tweede Kamer legt een brede coalitie van ondernemers en regionale overheden nog eens uit waarom dat nodig is.

De brief komt aan de vooravond van het Kamerdebat over de gevolgen van het noodweer in Brabant en Limburg. Hij is verstuurd namens ZLTO, LLTB, regionale overheden en ondernemersorganisaties.

Niet verzekerbaar

Gewezen wordt op de grote financiële schade voor de hele gemeenschap in het getroffen gebied. In veel gevallen is die niet verzekerbaar, daarom moet de Wet tegemoetkoming schade bij rampen (Wts) van toepassing worden verklaard.

Dat maakt het mogelijk een financiële tegemoetkoming te doen aan ondernemers en burgers die onevenredig getroffen zijn door uitzonderlijke onverzekerbare schade. Daarnaast biedt aanmerking van de regio als rampgebied ook kansen om aanspraak te maken op ondersteuning uit EU-middelen.

Aanspraak op de Wts geeft ruimte om binnen bestaande regelingen prioriteit te geven aan het getroffen gebied. Als de situatie daar om vraagt, moet ook flexibel met bestaande wet- en regelgeving omgegaan kunnen worden, aldus de brief.

Asbest ruimen

Een bijkomend probleem vormen de beschadigde asbestdaken. Om te zorgen dat die zo snel en goedkoop mogelijk vervangen kunnen worden, pleitende briefschrijvers voor soepele regelgeving en financiële regelingen.

Financiële steun in de rug kan onder meer door middel van garantstellingen, leningen, extra subsidies en verlaging van het BTW-tarief en de stortbelasting.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer