Varkenshouders presenteren vitaal actieplan

De varkenshouderij moet een forse sanering en revitalisering ondergaan. Daarnaast moet er meer in ketenverbanden worden samengewerkt. Dat blijkt uit het donderdag gepresenteerde actieplan.

Het Actieplan Vitale Varkenshouderij werd gepresenteerd door de regiegroep onder voorzitterschap van oud-minister Uri Rosenthal.

De regiegroep is ingesteld op initiatief van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en de Rabobank met nauwe betrokkenheid van het ministerie van Economische Zaken.

Er zal voor de uitvoering van het actieplan de komende jaren door verschillende betrokken partijen minimaal 200 miljoen euro geïnvesteerd worden onder andere via de Vitaliseringsmaatschappij Varkenshouderij.

Noodzakelijk

In het actieplan is aangegeven dat de verwachting is dat de komende jaren het aantal varkensbedrijven zal dalen van 5000 naar circa 2000 bedrijven.

Volgens Staatsecretaris Van Dam is het actieplan noodzakelijk om de Nederlandse Varkenssector te redden, zo schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

'Het huidige overheersende business- en verdienmodel, dat gebaseerd is op basisproducten en een lage kostprijsstrategie, loopt tegen maatschappelijke grenzen aan en is vanuit een oogpunt van internationale concurrentie op termijn een doodlopende weg.'

Steun

De maatschappelijke steun voor de varkenshouderij staat volgens Van Dam eveneens onder druk. 'De opvattingen in de samenleving over de veehouderij zijn veranderd vanwege het dierenwelzijn, effecten op het milieu, veel zorgen over de risico's voor de volksgezondheid, de schaalvergroting en over de inpassing van grote veehouderijbedrijven in de lokale omgeving.'

Desondanks is de Nederlandse varkensketen een belangrijke sector voor de Nederlandse economie en de werkgelegenheid. De huidige positie van de sector maakt daarom een omslag noodzakelijk, aldus de staatssecretaris.

Samenvatting actieplan

In het actieplan zijn de acties en maatregelen uitgewerkt om te komen tot structurele veranderingen die noodzakelijk zijn wil de varkensketen in Nederland in de toekomst economisch en maatschappelijk perspectief blijven houden. De aanpak in het actieplan, dat een looptijd heeft tot 2020, is gebaseerd op drie actielijnen.

Actielijn 1 Bouwen aan ketensturing
De noodzakelijke rendementsverbetering voor de varkenshouders zal in de keten moeten worden verdiend. Deelcollectieven van varkenshouders gaan produceren voor deelmarkten in samenwerking met andere partners in de keten. Het Holland Varken gaat hier dienen als centraal kwaliteitslabel.

Actielijn 2 Revitalisering en innovatie
Een belangrijk onderdeel van het actieplan is het verantwoord laten stoppen van bedrijven zonder toekomstperspectief, het saneren van niet duurzame locaties en het versterken van het perspectief van de toekomstgerichte varkensbedrijven.

Hiertoe richten Rabobank en POV de Vitaliseringsmaatschappij Varkenshouderij en het Ontwikkelingsbedrijf Varkenshouderij op. In het actieplan is aangegeven dat de verwachting is dat de komende jaren het aantal varkensbedrijven zal dalen van 5000 naar circa 2000 bedrijven.

Op de Varkenskaarten zal worden aangegeven waar ontwikkeling van bedrijven mogelijk is en waar gestreefd wordt een sanering. Het resultaat van het actieplan zal zijn dat toekomstbestendige en competitieve ondernemers in de varkenshouderij werkzaam zullen zijn. Dit zal positief uitwerken voor de realisatie van de maatschappelijke opgaven, de economische positie en het imago van de sector.

Actielijn 3 Kostenreductie en mestverwerking
Voor de concurrentiepositie van de varkenshouders is het van belang dat de mestafzetkosten worden teruggebracht door mestverwerking en mestverwaarding. De varkenshouders zullen hier nadrukkelijker de regie gaan nemen door het oprichten door de POV van zes à zeven regiobedrijven die mestafzet van varkenshouders gaan kanaliseren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer