Een+mooie+familiegeschiedenis
Column
© Jan Anninga

Een mooie familiegeschiedenis

Zoals veel tuinbouwbedrijven is ook ons tuinbouwbedrijf een echt familiebedrijf. Mijn broer en ik zijn de derde generatie. Dus nog niet een geschiedenis van honderden jaren met ellenlange stambomen, maar we zijn toch trots op onze korte, maar mooie familiegeschiedenis.
Op televisie komen familiebedrijven regelmatig voorbij. Vooral bij economische programma’s worden ze gezien als de fundering van ons bedrijfsleven. Maar als je je er een beetje in verdiept, is een familiebedrijf helemaal niet zo bijzonder.
Familiebedrijven zijn samen goed voor 53 procent van het Nederlandse bruto nationaal product en 69 procent van de Nederlandse bedrijven met personeel is een familiebedrijf. Dus in veel bedrijven worden de aandelen toch doorgegeven van vader op zoon en/of dochter.
Typische kenmerken van een familiebedrijf zijn de gerichtheid op continuïteit, de passie, het ware ondernemerschap en een snelle besluitvorming.
Valkuilen zijn er natuurlijk ook. Een minder ontwikkeld management (al ben ik het daar natuurlijk niet mee eens), verstoring in de harmonie (ruzies) en het wegvallen van een belangrijke spil, waardoor een familiebedrijf al snel ontzet is en wat vaak leidt tot een faillissement.
Al deze positieve en negatieve punten herken ik. Binnen een familiebedrijf is het altijd hard werken met hoge verwachtingen naar elkaar toe.
Bij ons is mijn vader nog steeds de spil. Hij is de kartrekker die nog steeds alles verzint en zorgt dat alles in goede banen wordt geleid. Ruzie maken we niet veel, maar toch heb je binnen een familie altijd oneindige discussies.
Verder is passie ook een grote drijfveer. In de afgelopen moeilijke jaren zijn we altijd blijven geloven in ons bedrijf. Toch is het, als het jarenlang moeizaam gaat, een kunst om de positiviteit erin te blijven houden.
Met man en macht blijf je vechten voor je bedrijf. Dat is ook de reden waarom er zo veel verdrietige faillissementen zijn geweest in de tuinbouw. Mensen geven hun hele ziel en zaligheid op voor het bedrijf. Ze gaan door tot er echt niets meer is te halen. Die passie is de kracht van een echt familiebedrijf.
Ook zijn we altijd gericht gebleven op de lange termijn. De continuïteit is ontzettend belangrijk. Gelukkig hebben we dit jaar de mogelijkheid om flink te investeren in ons bedrijf, waardoor we de toekomst toch weer wat zekerder ingaan. En misschien, heel misschien zijn mijn of mijn broers kinderen wel de vierde generatie en bouwen wij ook aan een lange bedrijfsgeschiedenis met ellenlange stambomen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  10° / -2°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  30 %
 • Vrijdag
  9° / 3°
  20 %
Meer weer