Nog veel hobbels voor mestfabriek Zenderen

Gemeente Borne gaat bezwaar aantekenen tegen de proviciale vergunning voor de bouw van de mestvergister bij Zenderen.

Dat is deze week in een extra raadsvergadering besloten. PvdA en VVD hebben overigens geen bezwaar tegen het initiatief van Twence en de afdeling Zuid-Twente van LTO Noord.

Energiesubsidie

Volgens afdelingsvoorzitter Arjan Bonthuis loopt de planvorming door het besluit van gemeente Borne hierdoor maximaal drie maanden vertraging op.

Meer zorgen maakt hij zich over de vraag of de benodigde energiesubsidie SDE+ wordt toegekend. 'Er is 4 miljoen euro beschikbaar maar er is voor 8 miljoen aangevraagd. We hopen dat we erbij zitten. Anders moeten we in oktober opnieuw subsidie aanvragen.'

Garant staan

Wil de bouw van de mestfabriek in Zenderen per 1 januari 2017 van start gaan dan moeten ook nog eens voldoende boeren garant staan dat ze de komende jaren voor 19 euro per kuub mest aan de fabriek zullen leveren.

Vitale Varkenshouderij

De intekening liep vlot maar stagneert sinds de publicatie van het actieplan Vitale Varkenshouderij van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV), waarin wordt uitgegaan van 100 procent mestverwerking door in zeven regio's mestverwerking- en verwaarding te realiseren. Dat zou maximaal 10 euro per kuub kosten.

Niet realistisch

Volstrekt niet realistisch, noemt Bonthuis de mestplannen van POV. 'Maar het zorgt er wel voor dat boeren nog even nadenken voordat ze zich aan ons committeren. Het plan van POV rijdt ons in de wielen.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer