Sensor scant gewas vlak voor bemesten

Een sensorgestuurde rijenbemester, die 6 meter voor de trekker de stand van het gewas scant en in de wortelzone precies de vereiste hoeveelheid mest afgeeft.

Een wereldprimeur, aldus loonwerker Wim Schokker uit Gorredijk. Hij kwam met het idee en ontwikkelde en bouwde samen met machinefabrikant Dupont in Dedemsvaart de apparatuur ervoor.

Een dubbele scanner op de cabine van de trekker brengt het gewas over de complete werkbreedte in kaart. 'De manier van werken is een alternatief voor het in kaart brengen van het gewas met drones', zegt Schokker.

Nieuwe stap

Het realtime bemesten is een nieuwe stap in de precisielandbouw, aldus de bedenker van de sensorgestuurde rijenbemester.

De software levert gegevens over de meting zelf en de hoeveelheid mest die op elke plek is afgegeven. Op basis van die gegevens wordt een plattegrond van de kavel gemaakt met alle benodigde informatie voor de agrariër.

Sensoren op het dak

De lasersensoren zijn de Cropspec van Topcon, die zowel links als rechts op het dak zijn gemonteerd. Ze meten de biomassa en hoeveelheid stikstof.

Schokker rijdt zijn trekker, die met gps is uitgerust, op de reguliere snelheid van 6 tot 8 kilometer per uur. De vertaling van de scan van het gewas naar de hoeveelheid vloeibare mest gebeurt in fracties van seconden.

Akkerbouwbreed

De rijenbemester is akkerbouwbreed in te zetten. De machine is voor alle gewassen zoals wortels, aardappelen of bieten worden ingezet.

Het eerste jaar is bedoeld om de primeur in de mais te testen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer