Ondernemer kan zelf schade voorkomen

Ondernemers kunnen zelf veel doen om schade te voorkomen. Veilige elektriciteitsinstallaties zijn een goed begin. De oorzaak van bedrijfsbranden ligt vaak bij een defect in de elektrische installatie. Ook glastuinbouwers kunnen met slimme maatregelen schade voorkomen.

Ondernemer+kan+zelf+schade+voorkomen
© Twan Wiermans

1Elektra is vaak de oorzaak van brandschade. Wat kan de ondernemer doen?

Tegenwoordig hebben boeren en tuinders veel complexe apparatuur die is aangesloten op het elektriciteitsnet zoals robots, ventilatiesystemen en belichting. Veel branden worden veroorzaakt door slechte elektrabedrading en overbelasting van elektrotechnische delen. Inspecties bij de bouw worden daarom aangeraden.

2Wat zijn praktische tips voor bijvoorbeeld de bouw van een bewaarloods?

Kies voor isolatiemateriaal dat moeilijk brandbaar of onbrandbaar is. Gebruik voor de inrichting onbrandbare materialen als beton en metaal. Voorzie het dak van rookwarmteafvoerluiken. Door het afvoeren van warmte bij een brand kan uitbreiding van brand worden verminderd.

3Kunnen ondernemers in hun dagelijks werk schade voorkomen?

Boeren en tuinders doen zelf nog veel onderhoud aan hun gebouwen. Ze werken onvoorzichtig en proberen op een verkeerde manier geld te besparen. Veel branden ontstaan doordat ondernemers zelf aan de slag gaan met reparaties of onderhoud van elektrische installaties. Ook verwaarlozen ze het onderhoud.

4Hoe kan het risico op stormschade in de glastuinbouw worden verminderd?

Door een goede kasconstructie. Als een kas vrij op de wind komt te staan, plaats dan extra halve ruiten in de rand van het kasdek. De windbelasting kan ook worden verlaagd door een grondwal of windscherm langs de kas. Metalen lichtbakken zijn ook veiliger dan kunststof.

5Verzekeraars willen advies geven bij nieuwbouw om schade te beperken. Wat is daar een praktisch voorbeeld van?

Een ondernemer had zijn vergunning al en zou binnen drie weken aan de opbouw beginnen. De afstand tot de bestaande bouw was 6 meter te klein, maar de fundering van de nieuwbouw was al gestort. De ondernemer overlegde met een risicospecialist. Door keuze van goede materialen hielden de gevels het bij brand in elk geval een uur en konden de panden en inhoud worden verzekerd. Anders was acceptatie niet mogelijk geweest.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer