Minder geur Noblesse Proteins door biobed

De proef die plaatsvindt bij de verwerkingsfabriek van pluimveeslachtafval Noblesse Proteins in Wijster om de geuruitstoot te beperken is tot nu toe een succes. Sinds de pilot zijn 80 procent minder klachten van omwonenden binnengekomen, meldt het Dagblad van het Noorden.

Minder+geur+Noblesse+Proteins+door+biobed
© Rabobank

Noblesse Proteins voert sinds begin april de gassen van de verenlijn niet meer af via de schoorsteen, maar leidt deze over een biobed. In eerste instantie gebeurde dat slechts enkele uren per dag, maar sinds 2 weken is het biobed continu in gebruik.

Medewerkers van Noblesse Proteins monitoren de emissie zelf via ‘geurrondes’. Daarnaast worden er officiële metingen gedaan door een extern bureau en de Regionale Uitvoeringsdienst Drenthe (RUD).

Werking langere termijn

Tijdens het experiment moet ook duidelijk worden in hoeverre het biobed onder verschillende omstandigheden en gedurende een wat langere termijn blijft functioneren. De eerste indrukken zijn positief, meent directeur Gradus Meijering van Noblesse Proteins.

'We zien meer activiteit in de bacteriën in het biobed, maar geen schade. Een bioloog houdt de staat van het biobed in de gaten. Het opnieuw creëren van een biobed met de juiste bacteriesamenstelling kost veel tijd.' De proef met het biobed duurt nog tot 11 augustus.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer