Samenwerking bloembollensector en WUR

De bloembollensector, Wageningen UR en technologiebedrijven slaan de handen ineen om de processen tussen oogst en herplanting van bloembollen duurzamer en efficiënter te maken.

Samenwerking+bloembollensector+en+WUR
© Nieuwe Oogst

Dat doen de drie partijen in de publiek-private samenwerking 'Het nieuwe verwerken'. Doel van de samenwerking is het behouden van een goede kwaliteit van de bloembollen waarbij mens en milieu worden ontzien.

De focus ligt op het vinden van een alternatief voor het dompelbad. Voordat kleine bollen opnieuw in het veld worden geplant, worden ze gedompeld in een bad dat schimmeldodende middelen op de bollen aanbrengt.

Formaline

Het verbod op het gebruik van het ontsmettingsmiddel formaline in dompel- en kookbaden maakt het zoeken naar een alternatief extra urgent.

'Vooral het dompelbad is nu het knelpunt', zegt onderzoeker Henk Gude van Wageningen UR. 'Dit bad brengt risico's van emissie en blootstelling van medewerkers met zich mee. Beide effecten willen we voorkomen.'

Alternatieven

In 'Het nieuwe verwerken' wordt het dompelbad vervangen door twee stappen, die in volledig afgesloten compartimenten worden uitgevoerd.

In de eerste stap worden de bollen uitwendig gedesinfecteerd. 'We willen dat doen met biociden, zoals ozon of elektrochemisch geactiveerd water (ECA-water)', licht Gude toe.

Schuim

Stap twee bestaat uit het aanbrengen van schimmeldodende middelen in een schuim of dunne filmcoating die de bollen daarna beschermt tegen deze pathogenen.

'Door deze technieken toe te passen in afgesloten compartimenten zijn bovendien de risico's van emissie en blootstelling tot nul gereduceerd', aldus Gude.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer