'NVWA zet nertsenhouders en hun gezinnen mes op de keel'

Nertsenhouders kregen in november 2015 een grote klap te verwerken. Het nertsenverbod dat in 2014 ongeldig was verklaard, werd toch weer van kracht. De Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) tekende cassatie aan. 'Onze sector is sterk genoeg om die race tot het laatst te voeren', zegt NFE-directeur Wim Verhagen.

%27NVWA+zet+nertsenhouders+en+hun+gezinnen+mes+op+de+keel%27
© Hans Dijkstra

Volgens de NFE is het proces niet zuiver gevoerd. Leg eens uit.

'Het nertsenverbod is in werking getreden op 15 januari 2013. Alle 160 nertsenbedrijven moeten vanaf 2024 hun deuren sluiten en ze krijgen geen enkele financiële vergoeding. We zijn een gerechtelijke procedure gestart en werden in 2014 in het gelijk gesteld. Maar dit vonnis is in november 2015 in hoger beroep door het gerechtshof in Den Haag weer vernietigd. Het is volkomen onbegrijpelijk dat de rechterlijke macht, op basis van hetzelfde dossier met exact dezelfde argumenten, een totaal tegenovergestelde uitspraak doet.'

Hoe kan dat?

'Geen idee. We zetten onze vraagtekens bij de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Het gerechtshof heeft onze rapporten compleet genegeerd. Het besluit is niet gebaseerd op feiten. In de politiek probeert een kleine groep mensen de nertsenhouderij voortdurend in diskrediet te brengen.'

Op wie doelt u?

'Milieugroeperingen en linkse partijen trekken van leer. Vooral SP en PvdA zijn fel en stellen dat nertsenhouders zonder een financiële compensatie kunnen. Volgens de rechters kunnen ondernemers in de overgangsperiode tot 2024 hun bedrijven voortzetten en winst maken. Op die manier zouden ze de nadelige gevolgen van de wet kunnen opvangen en de investeringen terugverdienen. Dit slaat nergens op. Ook in onze sector komen jaren van verlies voor en het is ondenkbaar dat de sector tot de laatste dag intact blijft.'

Wat betekent dit voor nertsenhouders?

'Bedrijven zitten op slot en worden aan hun lot overgelaten. Oudere ondernemers hadden hun bedrijf willen overdragen, maar dat mag niet meer. Nertsenbedrijven zijn onverkoopbaar geworden. Moet je je voorstellen dat de overheid je over tien jaar uit je huis zet, zonder dat je daar geld voor krijgt. Dat is onmenselijk. Als de politiek tot zulke besluiten kan komen, is het denkbaar dat ook bedrijven uit andere branches op die manier, zonder schadeloosstelling, worden weggesaneerd.'

Hoe kunnen ondernemers zich wapenen?

'Het zou goed zijn als boeren en tuinders een betere gesprekspartner worden in de lokale en landelijke politiek. Anders voer je steeds een achterhoedegevecht. Vroeger waren er relatief meer ondernemers bestuurlijk actief. Nu zie je hen nauwelijks meer bij politieke partijen. Jonge boeren en tuinders moeten hierin gestimuleerd worden.'

Hoe gaat het financieel in de nertsenhouderij?

'De afgelopen jaren was er veel vraag naar pelzen. Dat resulteerde in hoge prijzen. Maar inmiddels is de wereldwijde productie geëxplodeerd, met name in Polen, China en de Baltische Staten. Dat zet de prijs onder druk. Het afgelopen half jaar zijn de prijzen van pelzen gehalveerd. De gemiddelde kostprijs van een pels ligt in Nederland op 25 tot 28 euro, maar er wordt momenteel slechts 20 euro voor betaald.'

Is dit op te vangen?

'Doorgaans moeten we zulke varkenscyclussen kunnen opvangen. Er wordt bijvoorbeeld een beroep gedaan op een overbruggingsfinanciering, maar je ziet nu dat banken erg terughoudend zijn. Daarnaast staat de continuering van de sector onder druk. Ondernemers vinden het lastig om de juiste keuzes te maken. Sommigen besluiten te stoppen en anderen gaan minder dieren houden.'

Staatssecretaris Martijn van Dam (EZ) treedt hard op tegen nertsenhouders. Wat merkt u daarvan?

'Deze weken zijn er dagelijks tien mensen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op pad om overal alle dieren te tellen. Die controles zijn er ook vanuit gemeenten en provincies. Er wordt grote druk uitgevoerd op de sector, op het extreme af.
'Maar nertsenhouders hebben hun zaken op orde. Ze hebben geïnvesteerd om aan de strengste milieu- en welzijnseisen te voldoen en ze houden zich aan hun dieraantallen. Ze voldoen volledig aan de eisen. Ze worden nooit betrapt op een fout. Het is alsof je op school altijd een acht haalt, maar tóch blijft zitten. We moeten over acht jaar stoppen, waarom zet de NVWA de nertsenhouders en hun gezinnen dan constant het mes op de keel?'

Actievoerders noemen het verbod een overwinning voor de nertsen. Wat vindt u hiervan?

'Dat zijn dierenhaters. Want als de nertsenhouderij in Nederland stopt, dan gaat de productie naar andere landen. Er zijn weinig landen ter wereld waar het welzijn van de dieren beter geregeld is dan hier. Dat betekent dat de nertsen juist verliezers zijn.'

In België wordt de nertsenhouderij ook gesaneerd. Wat is uw mening over de gang van zaken daar?

'België telt zeventien nertsenbedrijven. Ze worden al jaren tegengewerkt door de politiek. Ook dierenrechtenorganisatie Gaia laat flink van zich horen. Het is voor de kleine Belgische nertsensector bijna onbetaalbaar om een procedure te starten.
'De politiek roept dat nertsenbedrijven in 2017 moeten stoppen en daar een vergoeding voor moeten krijgen. Als je dan toch van een sector af wilt, dan is een fatsoenlijke compensatie de enige eerlijke optie.'

De NFE heeft op 9 februari cassatie aangetekend tegen de uitspraak van het gerechtshof. Wat verwacht u hiervan?

'We hopen dat er rechters zijn die naar de feiten kijken en we wensen dat het recht zegeviert. In ieder geval is onze sector sterk genoeg om de race tot het laatst te voeren.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer