Boer+bewust+van+problematiek+watervervuiling
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Boer bewust van problematiek watervervuiling

Gewastelers zijn goed doordrongen van de problematiek rond watervervuiling door gewasbeschermingsmiddelen, blijkt uit onderzoek in opdracht van Bayer CropScience.

De middelenfabrikant heeft HAS Den Bosch een enquête laten uitvoeren onder zeshonderd ondernemers in de akkerbouw, fruitteelt en sierteelt.

De resultaten laten zien dat de telers zich bewust zijn van de problematiek rond watervervuiling. Ze beseffen dat aanhoudende overschrijdingen gevolgen hebben voor de beschikbaarheid van middelen en maken zich daar zorgen over.

Beperkte kennis emissie

Bij de beoordeling van de enquête noemt Bayer het opvallend dat de kennis van de oorzaken van de vervuiling beperkter is. Onder meer erfemissie is een aspect dat veel agrariërs nog onvoldoende in beeld hebben.

Van de respondenten in het onderzoek noemt 70 procent drift als bepalende emissieveroorzaker. Slechts een derde ziet erfemissie als belangrijke factor.

Afspoeling

Ook maar een derde van de ondervraagde telers houdt bij de agrarische activiteiten rekening met afspoeling van middelen vanaf de percelen. Minder dan de helft is zich in de dagelijkse praktijk bewust van erfafspoeling.

Op zo'n 30 procent van de bedrijven worden spuitinstallaties op het erf gereinigd zonder opvangfaciliteit. De meeste agrariërs (91 procent) verspreiden restanten van gewasbeschermingsmiddelen op hun percelen.

Weer

 • Woensdag
  6° / 2°
  20 %
 • Donderdag
  4° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  50 %
Meer weer