LTO vreest uitstel bouw mestfabriek Twence

LTO Noord Twente-Zuid is bang dat de bouw van de mestverwerkingsinstallatie in Zenderen wordt uitgesteld.

Boosdoener is volgens de afdeling de gemeente Borne. Die gaat waarschijnlijk een zienswijze indienen tegen de vergunningverlening door provincie Overijssel.

De mestvergistingsinstallatie die in Zenderen moet komen is een initiatief van LTO Noord en afvalverwerker Twence en moet op termijn 250.000 ton mest verwerken. Het gaat om een kwart van het regionale overschot.

De mest wordt omgezet in herbruikbare meststoffen, 5 miljoen kuub biogas en 200.000 kuub schoon water dat geloosd kan worden in het oppervlakte water. De bedoeling is dat de fabriek halverwege 2017 gaat draaien.

Omgevingsvergunning

Volgens afdelingsvoorzitter Arjan Bonthuis staan alle seinen op groen voor de bouw van de fabriek en is provincie Overijssel bereid om een omgevingsvergunning te verlenen: 'Zelfs de MOB heeft haar bezwaren ingetrokken'.

Maar de gemeenteraad van Borne gaat echter waarschijnlijk wel een zienswijze indienen. Reden is dat de raad zich gepasseerd voelt door de provincie, die een verklaring van geen bezwaar van de gemeente niet nodig acht.

Vergunningverlening

Consequentie van het indienen van een zienswijze is dat de vergunningverlening vertraging oplevert. 'Als we medio 2017 willen draaien moeten we meedoen met de subsidieverordening die binnenkort open wordt gesteld,' aldus Bonthuis.

'In mestregio Oost is uiterlijk 2017 circa 15 miljoen kilo verwerkingscapaciteit nodig. Als de fabriek in Zenderen dan niet draait hebben we een groot probleem.'

Gesprek

De LTO Noord-afdeling heeft inmiddels alle contacten met de gemeente Borne opgeschort. LTO-voorzitter Albert Jan Maat is in stelling gebracht om over de kwestie met staatssecretaris Van Dam te praten.

Zelf spreekt de afdeling donderdagavond 14 april met gedeputeerde Hester Maij van provincie Overijssel.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer