Belgische veilingen zetten meer om

Belgische groente- en fruitveilingen hebben vorig jaar een omzet behaald die 14,4 procent hoger was dan in 2014.

Belgische+veilingen+zetten+meer+om
© Koen van Wijk

De totale verkoopsom was 921,8 miljoen euro. Het betreft de productomzet van alle bij het Verbond voor Belgische Tuinbouwcoöperaties (VBT) aangesloten veilingen.

Zowel de groente- als de fruitsector deden het beter dan het jaar ervoor. De groentesector noteerde een omzetstijging van 20,2 procent terwijl de omzet van de fruitsector met 5,6 procent toenam.

Russische boycot

Alhoewel de verkoopwaarde toenam, leidt het volgens VBT geen twijfel dat de omzet van 2014 én 2015 negatief is beïnvloed door de Russische boycot.

'De hoop dat het Russische embargo begin augustus zou aflopen, kon in de loop van juni vorig jaar definitief opgeborgen worden. Op 24 juni verlengde de Russische Federatie de ban tot augustus 2016', schrijven voorzitter Rita Demaré en secretaris Philippe Appeltans in hun voorwoord van het VBT-jaarverslag.

Markttoegang

VBT heeft zich vorig jaar ingespannen om op fytosanitair vlak markttoegang te krijgen in potentieel interessante afzetmarkten buiten de Europese Unie.

Voorbeelden hiervan zijn tomaten en peren naar Canada, groenten in navolging van de Belgische peren naar China, en de markttoelating voor hardfruit in Israël.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer