'Brand Oirschot groot leed voor dier en mens'

De brand woensdagavond in twee van de drie varkensstallen in Oirschot betekent groot leed voor de dieren en de varkenshouder en zijn gezin. 'Die situatie gebruiken voor politieke doelen vinden wij ongepast', zegt Maarten Leseman van de ZLTO in een reactie.

Leseman reageert namens de ZLTO op plannen van maatschappelijke organisaties om vrijdag in Oirschot te demonstreren in zwarte kleren.

Het gedupeerde bedrijf voldeed aan alle actuele regels en voorwaarden die aan varkensstallen worden gesteld, ook die waar het gaat om de voorwaarden om brand te voorkomen.

Slachtoffers

Het betreft een varkensopfokbedrijf. Bij elkaar was er ruimte voor een kleine tienduizend varkens in alle leeftijden. De lokale brandweer heeft er alles aan gedaan om zoveel mogelijk dieren te redden, maar een groot deel daarvan is bij de brand omgekomen.

De varkenshouder en zijn zoon zijn korte tijd in het ziekenhuis onderzocht en behandeld. Het woonhuis is door inzet van de brandweer gespaard gebleven. Bij de brand is asbest vrijgekomen. Of dit consequenties heeft voor koeien in de wei, onderzoeken de autoriteiten nog.

Actieplan

De sector stelde in de afgelopen tijd samen met overheid, verzekeringsmaatschappijen, de Dierenbescherming en de veiligheidsbranche een concreet actieplan op.

Dat plan wordt nu uitgevoerd. Daarin zijn voorlichting en kennisoverdracht aan varkenshouders de belangrijkste activiteiten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer