Water voor koeien is vaak niet schoon

Een desinfectiemiddel dat bacteriën in drinkwater voor koeien onschadelijk maakt. Het Drentse bedrijf Watter heeft een dergelijk middel dat is gebaseerd op water en zout, ontwikkeld onder de naam Nontox. 'Het middel is niet schadelijk voor het milieu en breed in te zetten', vertelt directeur Alfred Koop van Watter.

Koop woonde vijf jaar in Estland en kwam daar in aanraking met de technologie, afkomstig uit de Russische ruimtevaartindustrie. Terug in Nederland richtte hij zich op verschillende sectoren. 'Het product is breed inzetbaar op plaatsen waar bacteriën, virussen, schimmels en gisten problemen kunnen veroorzaken. We focussen daarom op de gezondheidssector, de industriële sector en de agrarische sector.'
In de agrarische sector is Nontox vooral bekend als duurzaam desinfectiemiddel voor leliebollen. Ook het gros van de broedeieren in Nederland wordt met het middel gedesinfecteerd.
Via een varkensbedrijf dat problemen had met drinkwater, kwam Koop in aanraking met de veehouderij. 'De aandacht ligt in deze sector vooral op voer, terwijl er nauwelijks aandacht is voor het water dat de dieren drinken. Wij focussen ons op de microbiële kwaliteit daarvan en doen metingen van het water in de leidingen en drinkbakken.'
Uit 230 metingen op 110 bedrijven blijkt dat 85 procent van dit water niet voldoet aan de GD-norm voor goed drinkwater van tienduizend kiemen per milliliter. 'De Duitse norm ligt op duizend kiemen per milliliter en hier komt zelfs 95 procent boven.'
De cijfers geven slechts een indicatie, leggen Koop en microbioloog Auke van Heel van Watter uit. Niet alle bacteriën zijn even schadelijk voor de gezondheid van de dieren. Een fractie E.coli heeft bijvoorbeeld grotere gevolgen dan een hogere besmetting met andere bacteriën. En het is zeker niet zo dat slootwater per definitie slechter is dan kraan- of bronwater, als het rechtstreeks uit de sloot wordt gedronken.
Het is namelijk het systeem tussen de bron en de drinkbak waar de vervuiling optreedt. Buffertanks van voorkoelinstallaties bijvoorbeeld en de polythyleenslangen blijken in de praktijk een bron van bacteriën die zichtbaar worden in een biofilm en groene drab die vrijwel meteen na het schoonmaken van de waterbak weer ontstaat.
Watter installeerde eind 2014 de eerste desinfectie-installaties op enkele melkveebedrijven. Ondertussen komen daar steeds meer bedrijven bij, met name in het noorden van het land en enkele in Duitsland. De verbetering van de waterkwaliteit is snel vast te stellen: de slijmlaag in de drinkbakken verdwijnt en het water blijft helder.
Onderzoek wijst uit dat het aantal kiemen onder de norm zit en dat E.coli vrijwel niet meer wordt aangetoond. Belangrijk is volgens Koop en Van Heel echter ook wat de gevolgen voor de gezondheid van de koeien zijn. 'Het is te verwachten dat de waterkwaliteit effect heeft op de diergezondheid en daardoor op het gebruik van antibiotica, levensduur en melkproductie.'

Celgetal

Om dit effect inzichtelijk te maken, worden op ieder bedrijf dat een installatie aanschaft, monsters genomen van de leidingen en het drinkwater. Ook wordt de ontwikkeling van het celgetal van de melk onder de loep genomen.
'Op het celgetal heeft dit zeker een positief effect. Bij 90 procent van de onderzochte bedrijven daalde het celgetal na gebruik van Nontox. En de BSK van deze bedrijven steeg, al hangt dat van veel meer factoren af dan alleen de waterkwaliteit natuurlijk', stelt Van Heel.
'Een verbetering van de algehele diergezondheid is nog niet met gegevens aan te tonen, omdat daarvoor jaren aan data nodig zijn. Maar van klanten hoor ik vaak dat het lekker loopt op hun bedrijf en dat er weinig problemen met diergezondheid zijn', vertelt de microbioloog.
'We moeten ook wel eens verwachtingen temperen', valt Koop hem bij. 'We hebben meer betrouwbare data nodig om harde conclusies te kunnen trekken. De concentratie desinfectiemiddel in de drinkbakken is bij dit systeem overigens al heel laag, veel lager dan bij het gebruik van chloortabletten die vaak curatief in plaats van preventief worden ingezet.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer