Nieuw verdienmodel in vier jaar

Krispijn van den Dries uit Ens heeft in vier jaar tijd met BioRomeo een nieuw verdienmodel voor biologische producten op poten gezet. BioRomeo levert inmiddels aan vijftien coöperaties met elk tachtig à negentig gezinnen. Het resultaat is een goede prijs voor boer en consument.

BioRomeo is een samenwerkingsverband van circa 35 boeren die biologische producten rechtstreeks naar de klant brengen. Leden van de consumentencoöperatie helpen mee. Het is voor, door en met elkaar. De coöperatie gebruikt onder andere garageboxen voor de uitgifte van de producten.

'Biologische groente is vaak duur', legt Van den Dries uit. 'Met de coöperatie zijn we samen groter en kunnen we een goede prijs realiseren voor de boer en een betaalbare prijs voor de consument. We doen het met elkaar.'
De biologische teler was onlangs aanwezig op een inspiratiesessie van CAH Velentum in Dronten. Voor deze sessie nodigt de hogeschool iedere maand iemand uit om kennis te verspreiden en onderwijs, onderzoek en bedrijfsleven verder met elkaar te verbinden. Van den Dries was met bijna 32 jaar de jongste inspiratiegever.

Moderne machines

Van den Dries heeft in de Noordoostpolder een bedrijf van 70 hectare en zo'n 20 à 25 verschillende gewassen. 'Op een moderne wijze. We zijn geen keuterboer en hebben geen geitenwollensokkenimago. We hebben moderne machines.'

De biologische teler probeer zo duurzaam mogelijk te werken. Hij verzorgt de grond zo goed mogelijk. Hij werkt met rijpaden, zaait groenbemesters in, past een ruime vruchtwisseling toe en gebruikt compost.
Van den Dries heeft lang getwijfeld of hij het bedrijf van zijn ouders, die sinds 1990 biologisch werken, wel zou overnemen. 'Als je in loondienst gaat, heb je een stabiel inkomen en geen zorgen.' Toen hij besloot om het bedrijf over te nemen, wist hij één ding zeker: de afzet moet anders.
Volgens de jonge ondernemer is de landbouw nu te afhankelijk van de inkoopkantoren van supermarktketens, die prijs en kwaliteit bepalen. 'We produceren al goedkoop en het moet nog goedkoper. Wie houdt dat vol?' vraagt hij zich af.

Op 1 april 2012 reed Van den Dries met 6 ton aardappelen naar de Dam in Amsterdam om te protesteren tegen het failliete voedselsysteem. De boerenprijs voor de aardappelen was toen 16 cent per kilo. De biologische boer was de aardappelen in een uur tijd kwijt.

Niet lang daarna ontstond voedselcoöperatie Groenteclub in Bussum en richtte Van den Dries met circa vijftien telers uit de Noordoostpolder samenwerkingsverband BioRomeo op. Ook initieerde hij in september 2014 in Amsterdam het vernieuwende winkelconcept de Pieperboetiek, met een grote variatie aan aardappelen.

Samenwerking

Binnen BioRomeo zorgen nu ongeveer 35 boeren samen voor een breed assortiment aan biologische producten. 'Je kunt niet alles in je eentje. Zelf ben ik goed in wintergroente. Ik ga liever niet om 6 uur uit bed om de sla te oogsten. Ik ga liever 's avonds langer door.'

BioRomeo sluit volgens Van den Dries aan op het veranderende voedselsysteem. Voedsel wordt steeds meer online gekocht en thuis bezorgd. Als voorbeelden noemt hij de maaltijdboxen van Hello Fresh, Beebox en Marly Spoon.

'Daarnaast kopen consumenten steeds meer rechtstreeks bij de boer. Ze zoeken elkaar steeds meer op. Boeren moeten daarom meedenken met de stadsmens. Hoe wil hij of zij het voedsel hebben?'
Volgens van den Dries is het belangrijk om de lijntjes kort te houden. 'Een boer kan goed vertellen over zijn product. Dat kunnen de tussenhandel en de supermarkt niet. En geloof me, de consument zit op uitleg te wachten. We moeten de mensen in de stad opzoeken, want ze hebben veel vragen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer