Snelle groei bezorgservice supermarkten

Jarenlang was Albert Heijn de enige supermarkt met een online bezorgdienst. In rap tempo groeien de bestelbusjes nu uit tot een standaardservice van de supermarkten.

Snelle+groei+bezorgservice+supermarkten
© Picnic

In de afgelopen weken hebben diverse supermarktketens aangekondigd hun webdiensten uit te breiden. Jumbo - –dat in 2015 startte met afhaalpunten – sloot recent een akkoord over de bezorgdienst met de aangesloten franchisewinkels.

Deze ondernemers rollen de service nu in rap tempo uit.

Uitbreding

Ook kleinere regionale formules als Vomar en Dekamarkt investeren momenteel in een uitbreiding van online bezorgdiensten.

Bij deze eerste keten verkeert het boodschappenplatform nog in een testfase, maar Dekamarkt is al 'live' in de gemeente Koggenland, Alkmaar, Heerhugowaard, Haarlem en recentelijk in Apeldoorn.

Picnic

Het vorig jaar september gelanceerde Picnic timmert eveneens hard aan de weg. Het jonge bedrijf – niet gehinderd door 'stenen' winkels – startte in Amersfoort, maar levert inmiddels ook in Leusden en Soest.

In de komende maanden wil het ambitieuze boodschappenplatform verder uitbreiden naar Utrecht, Almere en Apeldoorn.

Online investeerders

Spar en Plus sloten zich deze week aan bij het rijtje online investeerders. Beide formules boden de service al aan in een deel van de vestigingen. Distrifood meldt deze week dat eind dit jaar alle Spar-supermarkten daarop aangesloten zijn.

Directeur Jan Brouwer van PLUS kondigt in het vakblad de bouw aan van een nieuw distributiecentrum voor de online-activiteiten. Eind dit jaar bieden tweehonderd van 262 PLUS-supers de online bestelservice.

Fruit

De online inspanningen van de supermarkten is terug te zien in het omzetaandeel van de bezorgdiensten. Marktonderzoeker GfK meldt dat dit vorig jaar groeide van 1,6 procent naar 2,2 procent.

Van de Nederlandse huishoudens doet 13 procent wel eens online boodschappen, in 2014 was dit nog 11,1 procent.

Bulkaankopen

Ondanks dat het laten bezorgen van boodschappen vooral handig is bij de wekelijkse bulkaankopen is fruit de grootste categorie in de websupermarkten. Ook groente wordt daar met een tweede plaats veel verkocht .

Uit nieuwe online verkoopcijfers van marktonderzoeker IRI Nederland blijkt verder dat vlees nog achterblijft in het digitale winkelmandje. Dit is mogelijk een versproduct dat consumenten toch graag zelf uitzoeken.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer