'Opbouw humus eist meer zorg'

De kwaliteit van organische stof speelt ten onrechte nauwelijks een rol bij bemesting van landbouwgrond. Dit terwijl organische stof van onschatbare waarde is voor de bodemvruchtbaarheid, maar ook voor andere ecosysteemdiensten die van maatschappelijke waarde zijn.

Tot die conclusie komt de Technische commissie bodem (TCB). Deze onafhankelijke adviescommissie heeft een rapport gemaakt over de toestand van organische stof in Nederlandse landbouwbodems. Het is een advies aan de ministers van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken.
'Gezien het belang van organische stof zou naast het voeden van het gewas het onderhoud van de voorraad humus een rol moeten spelen bij de keuze van meststoffen en de omgang met gewassen. 'Langzame' meststoffen hebben hierbij de voorkeur boven 'snelle' meststoffen', stelt de TCB.
Volgens de TCB zou landbouwkundig beheer meer gericht moeten zijn op behoud van organische stof in de bodem. 'Dit betekent meer focus op behoud van kwaliteit en voorraad organische stof, op veroudering van humus en op relatief nutriëntarme aanvoer van organische stof.'

Inzet LTO

'Het advies en de aanbevelingen zijn in lijn met de inzet van LTO Nederland om meer aandacht te vragen voor duurzaam beheer van de bodem', constateert Arno Peekel, programmaleider bodem bij LTO. 'Richting overheid wijzen we al langer op het belang van organische stof in de bodem. De aanbevelingen komen ons goed uit.'
In Nederlandse bodems ligt het organischestofgehalte in het algemeen tussen de 2 en 7 procent. Uit het rapport blijkt dat aan- en afvoer van organische stof niet overal in evenwicht zijn. 'De berekeningen laten zien dat de balans voor de meeste akkerbouwgronden negatief is', concludeert de TCB.
Op delen langs de Noord- en Zuid-Hollandse kust (de geestgronden) en in het oosten van Groningen en Drenthe (Veenkoloniën) neemt de hoeveelheid organische stof in de bodem jaarlijks af met meer dan 1.000 kilo per hectare. De gronden zijn vooral in gebruik bij de akker- en tuinbouw.
Bij grasland is het beeld positiever: meestal een toename met meer dan 500 kilo per hectare per jaar. Bij tijdelijk grasland met afwisselend gras en akkerbouw - in Nederland ongeveer 20 procent van het areaal - is de aanvoer van organische stof hoger dan bij pure akkerbouw.
De TCB vindt de aanstaande evaluatie van de Meststoffenwet 2016 bij uitstek een moment waarbij de conclusies en aanbevelingen van het advies kunnen worden geïmplementeerd.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer