Gecombineerde opgave ietsje simpeler

De jaarlijkse uitdaging voor agrarische ondernemers komt er weer aan. Vrijdag gaat de Gecombineerde opgave van start. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) stelt dat de gebruiksvriendelijkheid is verbeterd.

Gecombineerde+opgave+ietsje+simpeler
© Twan Wiermans

De Gecombineerde opgave heeft veel overeenkomsten met de jaarlijkse belastingaangifte. Verplicht en niet leuk, maar uiteindelijk kan het wel geld opleveren. Voor de agrarische ondernemers bestaat het profijt onder meer uit het verzilveren van EU-betalingsrechten en subsidies voor agrarisch natuurbeheer.
Voordat het zover is, moeten agrariërs tussen 1 april en 15 mei gegevens aanleveren voor de Landbouwtelling, de mestwetgeving, het Diergezondheidsfonds, de emissieaangifte glastuinbouw en een aantal subsidies. En kunnen ze dus ook de uitbetaling aanvragen van betalingsrechten en subsidie voor natuurbeheer.
Het goede nieuws is dat er, na de invoering van het nieuwe GLB in 2015, dit jaar relatief weinig verandert. Verder heeft RVO maatregelen genomen om de gebruiksvriendelijkheid te verbeteren.
'Met name Mijn percelen werd moeilijk, gebruiksonvriendelijk en onlogisch gevonden. Het invullen en bijwerken veroorzaakte nogal wat onvrede bij de gebruikers', zegt RVO-woordvoerder Michel van der Maas. Op basis van een enquête, een klanttevredenheidsonderzoek, klantsignalen, klachten en evaluaties met agrarische accountants zijn verbeteringen uitgewerkt.
Zo is gekozen voor een andere indeling van de knoppen en ziet de gebruiker nu bij elke handeling een aparte instructie. Voor het aanpassen van de intekening zijn extra hulpmiddelen toegevoegd. Ook filmpjes en een folder over de nieuwe werking kunnen de gebruiker op weg helpen.
De nieuwe aanpak van Mijn percelen is begin dit jaar doorgenomen met een panel van twaalf boeren en tuinders. 'Zij waren behoorlijk enthousiast', meldt Van der Maas. De ondernemers ervaren zaken als het toevoegen van nieuwe percelen, het wijzigen van de intekening of het beëindigen van een perceel nu als minder lastig. Mijn percelen is het hele jaar door beschikbaar zodat boeren en tuinders hun percelen al voor de Gecombineerde opgave kunnen bijwerken.

Extra betalingsrechten

Net als vorig jaar kunnen ondernemers als onderdeel van de Gecombineerde opgave een aanvraag doen voor de toewijzing van betalingsrechten uit de Nationale reserve. In 2015 konden alleen starters en jonge landbouwers rechten krijgen uit de Nationale reserve, nu komen ook ondernemers in aanmerking met percelen die vorig jaar voor het algemeen belang werden gebruikt en nu weer als landbouwgrond worden benut.
Veehouders hebben niet meer te maken met een apart formulier waarin ze moeten aangeven of ze in aanmerking willen komen voor maatregelen vanuit het Diergezondheidsfonds. Dat is voortaan opgenomen in de Gecombineerde opgave.
Ook glastuinders krijgen te maken met een dergelijke aanpassing. In dit geval gaat het om de jaarlijkse de CO2-emissieaangifte die nu ook is opgenomen in de Gecombineerde opgave. Nieuw daarbij is dat de locatie van de kas(sen) moet worden opgegeven.
Veehouders moeten ook dit jaar gegevens verstrekken over de huisvesting van rundvee, varkens, kippen, eenden en kalkoenen. Maar anders dan in 2015 wordt niet meer naar het vergunde dieraantal gevraagd. RVO heeft de gegevens van de stallen ingevuld die de ondernemer vorig jaar doorgaf voor de Gecombineerde opgave.
De Landbouwtelling omvat voor een deel dezelfde vragen en voor een deel wisselende vragen. Nieuwe vragen dit jaar gaan onder meer over andere betaalde werkzaamheden, bedrijfsopvolging, gebruikstitels bij tuinbouw onder glas, verbrede landbouw en beregening.
Wie de grondgebonden regelingen heeft ingevuld, krijgt een samenvattend overzicht. Dat bevat een terugkoppeling over het al of niet voldoen aan de verschillende voorwaarden rond de gewasdiversificatie en de 5 procent Ecologisch Aandachtsgebied.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer