BO Akkerbouw zet streep door Agriprins

Vanwege een gebrek aan belangstelling heeft BO Akkerbouw in overleg met ketenpartijen besloten om vanaf 1 april 2016 te stoppen met het prijsinformatiesysteem Agriprins.

BO+Akkerbouw+zet+streep+door+Agriprins
© Wim van Vossen

De conclusie is dat Agriprins te weinig is aangeslagen bij de sector voor een kostendekkende exploitatie.

Agriprins is als prijsinformatiesysteem voor aardappelen enkele jaren geleden geïntroduceerd. Telers, handelaren en verwerkende industrie konden partijen aanmelden om een indicatie te geven van de prijsvorming.

Tegenwerking handel

Met name vanwege de tegenwerking van de aardappelhandelshuizen is het systeem nooit een succes geworden. De aangemelde transacties waren vooral afkomstig van de aardappelverwerkers.

Het afgelopen jaar bood BO Akkerbouw Agriprins aan tegen betaling in een pluspakket met de voorraadmeting voor aardappelen en de verwerkingscijfers van de verwerkende industrie.

Voorraadmeting aardappelen

Aansluitend op het besluit om te stoppen met Agriprins beëindigt BO Akkerbouw ook de voorraadmeting voor aardappelen. Dit vooral omdat voor deze metingen alternatieven beschikbaar zijn.

Vavi (Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie) moet volgens BO Akkerbouw beslissen wat gaat gebeuren met het verzamelen en publiceren van de verwerkingscijfers voor aardappelen in Nederland.

Evaluatie van taken

Dat BO Akkerbouw nu het besluit neemt om te stoppen met Agriprins heeft te maken met de evaluatie van de taken met betrekking tot markt- en prijsinformatie. Uitgangspunt is dat deze taken kostendekkend uitgevoerd moeten kunnen worden.

Over Akkerbouwplaza meldt BO Akkerbouw dat het digitale platform met aanbod van informatie over de akkerbouwsector wel blijft bestaan.

Ondersteuning landbouwbeurzen

Ook blijft de organisatie de noteringen van regionale landbouwbeurzen ondersteunen door het aanleveren van contracten voor transacties van landbouwproducten.

Net als bij aardappelen stopt BO Akkerbouw ook met de voorraadmeting voor uien. Ook hier is de conclusie dat andere partijen in de keten deze activiteiten al voor hun rekening nemen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  13° / 8°
  70 %
 • Woensdag
  12° / 8°
  50 %
 • Donderdag
  14° / 7°
  50 %
Meer weer