Raffinage biomassa op kleine schaal

Er is volop belangstelling voor kleinschalige bioraffinage van land- en tuinbouwproducten.

Dat bleek deze week op een bijeenkomst van Delphy, Impuls Zeeland en Proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat. Deze organisaties presenteerden een tussenbalans van een haalbaarheidsonderzoek dat moet uitwijzen wat de kansen zijn voor kleinschalige bioraffinage.
'We rekenden op veertig bezoekers. Maar dat werden er uiteindelijk tachtig, van wie zeker twintig akkerbouwers', vertelt Cor van Oers van Delphy. 'Maar liefst negen bedrijven hielden een pitch om te vertellen waar ze mee bezig zijn op het gebied van het verwerken van biomassa.'
Na afloop demonstreerde Rob Vasbinder van het bedrijf Nettenergy een mobiele pyrolysemachine. Deze machine verwerkt houtachtig materiaal tot houtolie, houtazijn en houtskool. Het biogas dat vrijkomt, werd tijdens de demonstratie afgefakkeld. De blauwe vlammen duiden op een hoge zuiverheid van het gas, meldt Vasbinder.
De conclusie na de bijeenkomst is volgens Van Oers dat er vanuit de markt belangstelling is voor de productie van hoogwaardige moleculen uit biomassa. Een vertegenwoordiger van chemisch bedrijf DSM bevestigt dit.
'Verder zien we dat veel technische bedrijven bezig zijn met het ontwikkelen van technieken om op kleine schaal biomassa te verwerken. Het is onze taak om vanuit deze testlocatie op de proefboerderij vragende en aanbiedende partijen bij elkaar te brengen', besluit Van Oers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer