Stoppen Hilckmann fikse klap voor varkenssector

1Hoeveel dieren verwerkt het bedrijf?

Het vleesconcern opereert al circa 60 jaar vanuit Slachthuis Nijmegen. Wekelijks worden een 22.000 vleesvarkens en circa 400 runderen geslacht. Hiermee is het één van de grotere particuliere slachterijen van Nederland. Het bedrijf biedt werk aan in totaal zo'n 400 personen. Hiervan zijn er 120 in vaste dienst.

2Hoe is het zo ver gekomen?

Dat ligt een combinatie van factoren. Juli 2015 is een akkoord bereikt over de verplaatsing van de verouderde slachterij in het hartje van Nijmegen naar het Regionaal Bedrijvenpark Laarakker in Haps. Het bedrijf kan de financiering hiervoor niet rond krijgen.
Daar bovenop kwam het effect van een tegenzittende afzetmarkt. Door de boycot viel Rusland weg en doordat de slachterij niet door China is erkend, kunnen bepaalde delen van varkens sinds vorig jaar daar niet meer afgezet worden. Dat concurrentienadeel kan oplopen tot 7 euro per varken.

3Waar kunnen de leveranciers naar toe?

Binnen Nederland zijn er eigenlijk maar vier reële opties: Vion Food Group, Westfort Vleesproducten, Van Rooij Meat en Compaxo. Het is een slechte zaak voor de Nederlandse varkenssector dat er weer minder te kiezen valt.

4Is het ook in andere opzichten een klap?

Er is een flink overaanbod aan varkens in de gehele EU en de varkensprijzen zijn belabberd. Iedereen moet zich flink inspannen om de vleesafzet elke week weer rond te krijgen. Andere slachterijen zitten in deze lastige tijden ook niet te wachten op nieuwe leveranciers.
De nieuwe varkensslachterij van Westfort in IJsselstein heeft ook nog geen erkenning voor vleesafzet op de Chinese markt. Daarom wordt de slachtcapaciteit op die locatie nog steeds niet maximaal benut.

5Wikkelt Hilckmann de zaken netjes af?

Het familiebedrijf reageert zoals men dat in het veld kent van Hilckmann: beschaafd en integer. De leveranciers van slachtdieren zijn, voor zo ver bekend, allemaal tot op de laatste cent betaald. Het bedrijf heeft ook geld gereserveerd voor een sociaal plan.
Een varkenshouder meldde donderdag dat hij geen extra risico wilde nemen en de dag erop geen varkens ging leveren. De slachterij reageert daarop door te laten weten leveranciers daar vrij in te laten en er begrip voor te hebben.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer