'Voortgang varkensstaarten toegelicht tijdens LIV Venray'

Vanuit de ondertekenaars van de Verklaring van Dalfsen delen Ingrid Jansen (POV) en Marion Kluivers (Wageningen UR) kennis over het houden van varkens met intacte staarten tijdens de LIV in Venray. Kluivers legt uit.

Wie ondertekenden in juni 2013 de Verklaring van

'Dat is een brede vertegenwoordiging vanuit verschillende ketenpartijen: de LTO-vakgroep Varkenshouderij, de NVV, de Dierenbescherming, Coppens Diervoeding, Topigs Norsvin, de KNMvD, Vion Food Group, het Departement Dierwetenschappen en Livestock Research van Wageningen UR en het ministerie van EZ.
'Samen hebben de partijen het routeplan 'Varkens houden met een krul' opgesteld.'

Waarom pakken jullie tijdens de LIV dit gevoelige onderwerp bij de staart?

'De ketenpartijen geven samen de ambitie aan om varkensstaarten stapsgewijs minder kort te couperen. Uiteindelijk willen ze toe naar stoppen met het couperen.
'Met het uitwerken van de verklaring is ook een nauwe samenwerking ontstaan met landen als Duitsland en Denemarken. Staartbijten is internationaal een probleem. Samen willen wij stapje voor stapje verder komen.'

Wat is intussen in Nederland gebeurd?

'De eerste concrete actie was een demonstratieproject op VIC Sterksel. Doel was om te ervaren of het mogelijk is om varkens met intacte staarten in een gangbaar systeem te houden, en om een vangnet te ontwikkelen om staartbijtproblemen te kunnen stoppen.
'Ook is een netwerk gestart om in de praktijk met de problematiek van staartbijten aan de slag te gaan. Die projecten demonstreren succesfactoren, knelpunten en mogelijkheden om varkens met intacte staarten te kunnen houden.'

Wat maken jullie op de LIV openbaar?

'Onder de titel 'Het houden van varkens met intacte staarten' presenteren we woensdag 2 maart onder meer de resultaten van het demonstratieproject bij VIC Sterksel. Ook worden het routeplan en de voortgang van het staartenproject toegelicht. Theo Duteweerd, manager van VIC Sterksel, leidt deze kennissessie met ruimte voor discussie.'

Wilt u alvast een voorzetje geven van de inhoud?

'Nee. In een paar woorden is geen genuanceerd verhaal over staartbijten en mogelijke oplossingen neer te zetten. Om een goed overzicht te krijgen nodig ik varkenshouders en andere belangstellenden uit in de Evenementenhal in Venray.
'Onze kennissessie duurt 1,5 uur en is gratis. Daarna is er nog genoeg tijd om de beursvloer op te gaan.'

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer