'Den Haag moet veehouderij aanpakken'

De veehouderij kan het mestprobleem niet oplossen, daarom moet de politiek nu eindelijk het heft in handen nemen. Die oproep komt van stichting Natuur & Milieu.

De organisatie bood dinsdag in de Tweede Kamer een petitie aan die vraagt op meer daadkracht van de Haagse politiek. Bij de petitie hoort een rapport dat het Nederlandse mestbeleid van de afgelopen 42 jaar beschrijft.

Steeds te laat

Volgens dit rapport zijn veranderingen de afgelopen decennia steeds te laat tot stand gekomen. Een klacht is ook dat de agrarische sector maatregelen steeds weer weet af te zwakken.

´De sector doet niet wat ze belooft, heeft geen greep op de ontwikkelingen en freeriders zijn bepalend´, luidt de conclusie van Natuur & Milieu. De recente uitbreiding van de melkveehouderij wordt gezien als de druppel die de emmer doet overlopen.

Pleidooi voor fosfaatbank

'De sector is echt geëxplodeerd, zei Akkerman tegen de Kamercommissie voor EZ. Zijn organisatie wil dat er grondgebonden fosfaatrechten komen voor de melkveehouderij, beheerd door een fosfaatbank.

Daarnaast vindt Natuur & Milieu dat ook de intensieve veehouderij in toom gehouden moet worden. Dat kan door de dierrechten voor varkens- en pluimveehouders ook na 2017 te handhaven.

Neem de regie

´Neem de regie en houd staatssecretaris Martijn van Dam bij de les´, vroeg Akkerman aan de Kamercommissie voor EZ.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer