Onvrede over aanpassing Gooyerwetering

Grondeigenaren langs de Gooyerwetering in Langbroek zijn tegen de aanpassing van de waterloop. Ze moeten grond inleveren en zijn bang voor extra vernatting.

Hoogheemraadschap Stichtse Rijnlanden wil de Gooyerwetering verbreden om zo de waterafvoer te verbeteren. Dat is nodig omdat de afvoercapaciteit bij veel neerslag ineens tekort schiet.

De boeren in het gebied twijfelen aan de werking van de ingreep omdat die niet noord-zuid maar oost-west loopt. De natuurlijke afstroom van het regenwater van de Utrechtse Heuvelrug is naar het zuiden richting de Lek.

Zandgrond

'Naast dat ze niet de weg naar het laagste punt volgen, hebben we op diverse plaatsen te maken met zandgrond. We zijn daarom bang voor vernattingschade', vat afdelingbestuurder Aad Kester van LTO Noord Kromme Rijn en Heuvelrug de bezwaren samen.

De boeren hebben hun zorgen geuit bij het waterschap, maar voelen zich niet gehoord. 'We zitten gewoon niet op een lijn. De werkzaamheden gaan door, terwijl zelfs nog niet alle benodigde grond is verworven', zegt Kester.

Impact

Bij de verbreding gaat het om grond langs 6 kilometer van de in totaal 17 kilometer lange wetering. Projectleider Arjan Koerhuis van Stichtse Rijnlanden bevestigt dat het project nog niet rond is.

'Het gaat om een relatief kleine verbreding, maar met een grote impact voor aanwonenden. Als we over twee jaar klaar zijn, kunnen we dik tevreden zijn.'

Koerhuis denkt er in 95 procent van de grondtransacties wel uit te komen. 'We zijn nu in gesprek met de individuele grondeigenaren. Het liefst regelen we het in der minne, op onteigening sturen we zeker niet aan.'

Voordelen

De projectleider wijst er nog op dat er ook voor boeren voordelen zitten aan de ingrepen. 'Duikers worden vergroot en dammen verbreed.' De bufferzone die nodig is om verdroging tegen te gaan, blijft binnen de grenzen van de landgoederen, verzekert hij.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer