'Nieuwe regels over sloten en beken moeten wennen'

Onwennig over eigen onderhoud van B-watergangen, positief over grondoverdracht. Tot die conclusie komt heemraad Dirk Siert Schoonman van waterschap Vallei en Veluwe na een inloopbijeenkomst in Klarenbeek. Het was de eerste van een serie over nieuwe indeling en onderhoud van sloten en de verkoop van schouwpaden en water in de IJsselvallei.

Vanwaar deze inloopbijeenkomsten?

'Sinds de fusie tussen Vallei & Eem en Veluwe in 2013 is er sprake van één gebied. Daarbij hoort één tarief voor alle aanliggende grondeigenaren en ook één beleid ten aanzien van het onderhoud van de watergangen.
'Het nieuwe tarief is al ingegaan. En per 1 januari 2017 zijn alle watergangen ingedeeld in drie categorieën: A-, B- en C-watergangen. Voor de A-watergangen blijft het waterschap verantwoordelijk, voor de andere watergangen de grondeigenaren.
'Omdat er best wat verandert, praten we met betrokken eigenaren over de wijzigingen.'

Hoe reageren grondeigenaren op de wijzigingen?

'Ze zijn nog wat onwennig. Ze zien aan de ene kant wel dat eigen onderhoud voordelen heeft. Het kan op een tijd en manier die jou het beste uitkomt.
'Maar er bestaat aan de andere kant zorg over de mogelijkheid dat sommige grondeigenaren het onderhoud achterwege laten. Dat kan gevolgen hebben voor de waterhuishouding van de aanliggende percelen.'

Is die zorg terecht?

'Ik denk het niet. Het waterschap handhaaft de keur en de schouw op B-watergangen. Er blijven wettelijke middelen om grondeigenaren aan te spreken op nalatig onderhoud.'

Wat vinden boeren van de extra kosten die het eigen onderhoud met zich meebrengt?

'Dat is ook wennen. Maar door het slootonderhoud aan de boeren over te dragen heeft het waterschap minder kosten. Daardoor kunnen de waterschapslasten weer met 20 euro per hectare omlaag.'

Het waterschap biedt een deel van de grondeigenaren de mogelijkheid om de watergang en het schouwpad te kopen. Hoe wordt daarop gereageerd?

'Over het algemeen positief. Boeren kunnen de extra grond meetellen als beteelde oppervlakte en de extra grond kan zelf beheerd worden.
'Ook het bedrag van 3,50 euro per vierkante meter grond en 50 cent per vierkante meter water wordt acceptabel gevonden. Dat is een scherpe prijs als je bedenkt dat het waterschap de kadastrale en notariële kosten voor zijn rekening neemt.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer